Три години след влизането на Русия в Крим и последвалото

...
Три години след влизането на Русия в Крим и последвалото
Коментари Харесай

Руските семейства имат все по-малко деца. Западните санкции ли са виновни?

Три години след влизането на Русия в Крим и последвалото налагане на глобите против Москва от западния свят, резултатът върху стопанската система на най-голямата страна в света са ясни. Преди време президентът Владимир Путин призна, че ристрикциите " нанасят съществени вреди на Русия ", а това се удостоверява и от редица отчети, свързани с тази тематика.

В собствен разбор Foreign Policy, представен от Business Insider, насочват вниманието върху различен проблем за Кремъл - общественият резултат на глобите. А какъв е той?

Най-очевидната смяна се вижда във връзка с раждаемостта в страната. Официалните данни на Росстат демонстрират, че през 2017 година родените деца в Русия са по-малко, в сравнение с през 2016 година. Статистическата работа отразява броя на децата, родени всеки месец от годината, като % от родените през същия интервал на миналата година.

За 11 от 12-те месеца на 2016 година е регистриран забележителен спад на раждаемостта спрямо миналата. За по-голямата част от актуалната ражданията са сред 10 и 15 на 100 по-малко спрямо 2016 година, сочат данните.

Казано по различен метод през миналата година са регистрирани 1 893 237 раждания и 1 887 907 смъртни случая, като популацията на страната е повишено с 5330 души.

В същото време сред януари и август 2017 година в Русия са регистрирани 1 131 543 раждания и 1 236 108 смъртни случая. За първите осем месеца на тази година смъртността към този момент изпреварва раждаемостта със загубата на над 104 милиона души.

Прогнозата за цялата година планува броя на ражданията да не надвишава 1 697 000, а смъртните случаи да бъдат към 1 854 000. Това значи със 157 000 руснаци по-малко за 2017 година. Разбира се, тази цифра наподобява оскъдна спрямо 146-милионното население на страната.

От Business Insider показват, че сигурно сега хората в Русия живеят по-дълго от когато и да било в историята на страната, само че слагат въпроса за какво въпреки всичко раждаемостта спада.

" Най-правдоподобна наподобява хипотезата за отрицателния резултат на западните стопански наказания. Причината за това е явна: те удариха съветската стопанска система, това докара до повишение на бедността, а несигурността е причина за понижаване на броя на ражданията ", се показва в обявата.

Заради наложените от Запада ограничавания съветската стопанска система се сви и брутният вътрешен артикул понижа с 3,7% през 2015 година. Това усили бюджетният недостиг, а рублата изгуби повече от 50% от цената си по отношение на $.

От своя страна равнището на безработицата наразна доста, а броят на руснаците, живеещи в беднотия, набъбна от 15,5 милиона през 2013 година до 19,5 милиона през 2016 година.

" Логично, при подобен стопански спад, съветските фамилии няма да търсят благоприятни условия за развъждането на още деца ", показват от Business Insider.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР