Три години след обявяването на самозвания халифат в Ирак и

...
Три години след обявяването на самозвания халифат в Ирак и
Коментари Харесай

"Ислямска държава" сменя тактиката си

Три години след оповестяването на самозвания халифат в Ирак и Сирия екстремистката група "Ислямска страна " (ИД) трансформира тактиката си, с цел да оцелее в Близкия изток и другаде по света. Сега е единствено въпрос на време ИД да загуби своите бастиони в Сирия и Ирак, непрекъснато споделят анализатори, военни и държавни представители. Подкрепяните от Съединени американски щати сирийски бунтовници напредват за завладяването на град Рака, разгласен от ИД за нейна столица, а единствено няколко километра остават за освобождението на втория по величина иракски град Мосул.

Оптимизмът за изтръгването на основни територии от грандиозния "халифат " на ИД обаче носи и едно предизвестие: това няма да означи края на групировката, преоформила Близкия изток след 2014 година

"Това е последното издихание на Даеш. Те обаче имат спящи кафези в Багдад и в други зони в Ирак, тъй че е предпазливостта остава нужда " споделя бригаден военачалник Сафаа ал Обейди, някогашен офицер от иракската войска, употребявайки арабската абревиатура за ИД. Въпреки че понастоящем иракските сили са "в прелестна позиция " да победят групировката в Мосул и в други нейни бастиони в Ирак, Обейди чака, че джихадистите ще потърсят повече "медийни триумфи посредством набези против цивилни общности ". Генералът има поради набези, които групировката употребява за своята пропагандна машина, с цел да се задържи в центъра на прожекторите и да притегли още почитатели.
Загубата на бастионите в Ирак и Сирия единствено ще промени образа на ИД, която работи за разширението на своето наличие отвън тези две страни. "Това е краят на групата в актуалната й форма, само че тя няма да изчезне ", споделя Абеер Саади, откривател на радикални и джихадистки групировки и медии от университета в Дортмунд, Германия. "Съмнявам се, че те ще опитат да завземат нова територия. Напротив, загубата на земя ги кара да трансформират формата на съществуването си ", счита тя.
Завземането на територии бе правилото, върху който бе учредена "Ислямската страна ". Тя имаше кабинет, губернатори и локални препоръки. Но с цел да продължи да действа, се чака да ИД да се раздели с тази теория.
Промяната в тактиката на групировката значи две неща: агресия отвън Сирия и Ирак, както и приемането на концепцията за страна без държавност.
По първата цел тя от дълго време работи. Клонът на ИД Хорасан, който обгръща Пакистан и Афганистан, бе основан през януари 2015 година в размирната източна афганистанска провинция Нангархар. Във Филипините последователи на ИД направиха през последните месеци няколко набези. Преди това тя откри наличие в няколко северноафрикански страни, най-видимо в Египет и Либия.
Втората цел е отвод от концепцията да се управлява повече земя, като вместо това се подхващат "атаки за възмездие ". "За да създадат това, те би трябвало да усилят апелите в обществените медии към своите почитатели, изключително към вълците единаци ", споделя Саади. Улики от някои офанзиви отминалата година насам демонстрират, че причинителите са работили сами. Те са били въодушевени, само че не наложително направлявани от бойци на ИД.
Саади счита, че посланията на групировката посредством обществените медии и онлайн мрежи към последователи и симпатизанти подтикват към дейния като набези с нож или транспортно средство, които зачестиха в европейските страни. В Берлин през декември един мъж се вряза с камион в многолюден коледен базар, убивайки 12 души. Миналия юли различен мъж прегази с камион тълпи хора във френския крайбрежен град Ница, оставяйки 86 убити и над 200 ранени. През март т. година мъж подкара транспортното си средство против пешеходци на Уестминстърския мост в Лондон, преди да прободе съдбовно с нож служител на реда край входа на намиращия се наоколо английски парламент.
Тези случаи са обособени от продължаващите усърдно проведени набези, в това число детонацията на концерта в Манчестър през май, при която починаха 22 индивида. Нещо повече - групировката е трансформирала тона си, с цел да приготвя своите почитатели за лишенията, които понасят. В броя от август м. година на своето списание "Ан Набаа " ИД приканва почитателите си "да гледат на успеха и провалянето в по-широкия подтекст на битката сред положителното и злото " и да не не помнят, че "решителността да продължиш борбата с враговете на Бога е аршин за същинската победа ".
Миналата седмица групировката взриви Голямата джамия в Мосул, известна под името Ан Нури, което иракският министър председател Хайдер ал Абади окачестви като "официална декларация за тяхното проваляне ". В тази издигната през 12-и век джамия водачът на ИД Абу Бакр ал Багдади направи през юли 2014 година единствената си обществена поява, дни откакто в аудиопослание бе оповестено основаването на "халифата ". Проповедта му от трибуната в джамията бе възприета като формалното оповестяване на "халифата ".
"Биха споделил, че Багдади, жив или не, става все по-самотна фигура. Голяма част от правилните му помощници бяха убити " споделя генерал-майор Рупърт Джоунс, заместник-командир по тактиката и тиловата поддръжка на ръководената от Съединени американски щати коалиция, във връзка съветските изказвания, че Багдади е погубен. Според Джоунс сега почитателите на Багдади не се усещат като "индивидуално ръководени ", а по-скоро като "изоставени, изолирани ".
Саади не се съгласява с това. Тя чака от групировката да изникнат още радикални придвижвания, които да поемат нейното управление, като запазят сходна информационна тактика: превръщане към младите.
"Всъщност тези придвижвания ще хвърлят виновността за провалянето на групировката върху привързаността на предходното управление към земята ", споделя Саади и прибавя, че "тогава те ще работят за "корекция в пътя " на групровката, само че при продължение на опитите да се вербуват младежи на всички места ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР