Три гайдарски състава свириха заедно на първия фестивал Чуйте Девин.

...
Три гайдарски състава свириха заедно на първия фестивал Чуйте Девин.
Коментари Харесай

Космически звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите

Три гайдарски състава свириха дружно на първия фестивал " Чуйте Девин ". Елица Тодорова извиси глас с химна на Родопите " Бела съм, бела, юначе ". Артисти от цяла България се събраха в Девин за същински празник на изкуството.
Космическият тон на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите. На сцената на първия фестивал " Чуйте Девин " дружно засвириха музикантите от гайдарски състав " Девин ", " 101 каба гайди " и гайдарски състав " Дельо бунтовник ". Мощният тон огласи планината и разтуптя сърцата на многочислената аудитория, пристигнала от цялата страна, с цел да чуе най-българския тон. Над мощния тон на гайдите извиси глас Елица Тодорова, която изпя химна на Родопите " Бела съм, бела, юначе ". Заедно с нея на сцената излязоха тъпанджийте Мартин и Кристиян Пищолски. " Днес сбъднах една своя фантазия - да пея под акомпанимент на толкоз доста гайди в сърцето на Родопите. Този тон на гайдите е знак на българската мощност. ", показа разчувствана Елица минути след присъединяване си. Публиката онемя от учудване, когато илюзионистът Икар показва коронния си номер и смъкна главата от раменете си. На финала на концерта " Майсторите на танца " развяха голям български трибагреник.
През целия ден на сцената на фестивала се изявиха артисти, инструменталисти, танцьори, актьори, илюзионисти, художници и майстори на художествени занаяти от цяла България. Своето изкуство демонстрираха " Девин Денс клуб ", " Межденските славеи " от с. Межден, обл. Силистра, " Витошки ритми " от софийското село Мърчаево, клуб за национални танци " Рила " от Дупница, " Майсторите на танца " и " Български ритми " от Перник, Представителен детско-юношески отбор " Здравче-венче " от гр. Велинград, Женски битов хор и Неформална младежка група " Тримонциум " от с. Калековец, детски и юношески състав от с. Езерово, общ. Белослав, Клуб " Фолк Денс Българи " от Плевен, танцова групировка " Ритми " от Костинброд, група за достоверен фолклор и детска група " Дъга " от общ. Минерални бани, обл. Хасково, читалище " Пробуда-1926 " от Горна баня, " Етнофолк " от Радомир, илюзионно студио " Икар ". Всеки от тях сподели най-красивите си осъществявания, най-пъстрите си костюми, най-изявените си гении. Всички участници получиха плакети и грамоти за от кмета на Девин Красимир Даскалов, който е патрон на фестивала. " Щастлив съм да ви поздравявам тук и да ви покажем всичко най-красиво, което има в Девин. ", сподели кметът и поздрави всички участници за отличното им показване. Специални оценки получиха най-малкият участник Валентин Цветанов, който е единствено на 3 години и 6 месеца, само че към този момент е тъпанджия с опит и неговата сестра Виктория, която очарова всички с професионалното си осъществяване на необикновено сложна граовска ария. Плакет за дългогодишните си изяви на подиуми в цяла България и по света, на които е разпространявал българския фолклор, получи и най-възрастният гайдар от Девин Манол Ташков.
Атмосферата на фестивала допълваха изложбата на художничката от Варна Вили Миронова, която бе нарисувала картини, въодушевени от природата и традициите на Родопите, сергиите с творби на майстори на художествени занаяти, които демонстрираха керамични съдове, дърворезби, пъстри украшения и сладкогласни чанове. Из въздуха се носеше през целия ден изкусителният мирис на обичайни родопски специалитети. Организаторите се постараха всички участници във фестивала, пристигнали от разнообразни краища на България, да почувстват пословичното гостолюбие на родопчани. Гостите бяха посрещнати с самун и сол и с гайди. Посрещачите бяха младите гении от Общинския детски комплекс.
Многобройна аудитория от цяла България се стече за първото издание на фестивала " Чуйте Девин ". " Идваме тук, с цел да чуем величествения тон на гайдите и да почувстваме българския дух. ", споделиха впечатлените фенове и увериха, че зрелището ще остане незабравимо за тях.
Всеки от участниците и публиката отнесе със себе си загатна за необикновено преживяване с дъха на родопско биле, звука на каба гайда, есенните багри на планината и топлината на лековитата минерална вода. Гости от близо и надалеч се разделиха като другари и си дадоха обещание нова среща след година още веднъж в Девин.
За идващото издание на фестивала уредниците от в този момент приготвят нови изненади, а интерес за присъединяване са декларирали гайдари от Шотландия, Ирландия, Македония, Полша и Гърция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР