Три фирми са подали жалби срещу обявената от държавното дружество

...
Три фирми са подали жалби срещу обявената от държавното дружество
Коментари Харесай

Доставка на 42 мотриси за 675 млн. лв. се блокира с три жалби

Три компании са подали тъжби против оповестената от държавното сдружение „ БДЖ – Пътнически транспорти “ процедура за доставка на 42 мотрисни влака, чиято планирана стойност е 675 млн. лева без Данък добавена стойност.
Последно в Комисията за защита на конкуренцията е формирано произвеждане по тъжба на китайската компания " СИ АР АР СИ КИНГДАО СИФИАНГ КО " ООД. Тя е поискала и краткотрайна мярка „ прекъсване на производството “.
Нейният митинг е против обяснение, направено от възложителя на 25 септември.
На въпрос какъв е общият размер на финансирането за доставките, обезпечено до декември 2024 година, от БДЖ са дали отговор, че имат контракт с транспортното министерство до края на същата година, по силата на който ще получават по 35 млн. лв. годишно от бюджета за закупуване на нови мотрисни влакове. Отделно от това с решение на Министерски съвет от юли месец т.г. за БДЖ е обезпечено финансиране в размер на 100 млн. лева за тази цел.
На въпрос по какъв начин ще бъдат обезпечени и обезпечени средствата за погашение на остатъка от дължимите за доставки суми възложителят е дал отговор, че сключването на контракт след осъществяване на процедурата ще се смята за контракт под изискване по смисъла на Закон за обществените поръчки с всички произлизащи от това последствия.
Възложителят признава, че не е обезпечил финансиране след датата 31.12.2014 година, само че твърди заинтригуваните лица, че текат дейни процеси, чиято цел е обезпечаване на в допълнение финансиране, което да подсигурява изплащането на дейностите по контракта все още на неговото подписване.
Обжалваното обяснение е последвано от още редица въпроси, на които от БДЖ са дали отговор.
Преди китайската компания поръчката е обжалвана в един и същи ден на 9 септември от „ Шкода Транспортейшън А. С. “ и „ Сименс Мобилити “ ГМБХ. Те са непосредствено против решението за разкриване на процедурата, само че не са поискали тя да бъде спряна.
Поръчката бе стартирана на 17 август. Офертите трябваше да се отварят на 15 октомври, само че срокът бе продължен с две седмици – до 29 октомври
Освен доставката на 42 нови мотрисни влака тя включва и цялостната им техническа поддръжка за интервал до 15 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР