Три федералистки тези в платформите на конкурентите за евроизборите Лиляна

...
Три федералистки тези в платформите на конкурентите за евроизборите Лиляна
Коментари Харесай

Ключови разлики в уж приличащите си тези за ЕС на кандидати от ГЕРБ, демократите и Волт

Три федералистки тези в платформите на съперниците за евроизборите Лиляна Павлова (ГЕРБ), Стефан Тафров (Демократична България) и Настимир Ананиев (партия " Волт " ) видя модераторът на събитието " Визии за промяна в Европейски Съюз " - върховенството на закона, обща европейска защита, бистрота и повече народна власт в Европа т.е. по-голямо присъединяване на жителите във вземането на политически решения.
Бившият министър на Европредседателството ни Лиляна Павлова е безапелационна, че този път евроизборите са решаващи за Европа. " Европа мина през няколко рецесии – финансова, икономическа, мигрантска и в случай че можем да кажем, че в този момент се стабилизира, провокациите са доста съществени и бъдещето ѝ зависи от въпроса за единственото ", посочи Павлова. Тя посочи, че по време на Българското председателство на Европейски Съюз акцент беше точно тематиката за единството. " Нуждаем се от по-силна Европа – Европа, която пази повече жителите си и стои по-близо до тях ", акцентира Павлова.
Като провокации пред Европейски Съюз тя уточни сигурността, заплахите от тероризъм, климатичните промени, дигитализацията, нововъведенията и акцентира, че би трябвало да бъдем съответни на времето. Като тревожни обстоятелства Павлова посочи, че две трети от европейците са " флуидни " - не са решили за кого ще гласоподават. Петте най-големи проблеми, съгласно Павлова, са ислямската радикализация, икономическата рецесия и комерсиалните войни, климатичните промени, миграцията и национализмът, който може да унищожи Европа. Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ смята, че за решаването им би трябвало да има по-добре работещи институции и да се даде опция някои решения да се вземат с квалифицирано болшинство.
Същевременно Стефан Тафров посочи като най-важно Европа, която е по-близо до жителите. По думите му в случай че има усилване на националпопулизма, то е поради отчуждението от европейските институции и това, че хората усещат Европа далечна. Рецептата за противопоставяне съгласно него е усилване на ролята на Европейския парламент, тъй като това е единственият орган на Европейски Съюз, избиран директно от жителите на Европейски Съюз. Според Тафров Екологичен потенциал би трябвало да улесни достъпа до информация за жителите. Той обърна внимание на ролята на Екологичен потенциал по спазването на върховенството на правото, наблягайки че жителите желаят Екологичен потенциал да ускори своята функционалност във връзка с държавите-членки, които имат проблеми в тази област. Тафров описа, че обикаляйки страната, хората всеобщо му споделят, че не схващат с какво ще им помогне Европа да възстановят доверието си към нашите институции. „ С какво ще ни помогне Европа да повярваме на българската прокуратура “, уточни Тафров откъс на гласоподаватели, с които приказвал.
Тафров вижда бъдещето на Европейски Съюз с обща европейска защита и обща европейска войска. Той е безапелационен, че би трябвало да се групират европейски страни при закупуване на военно съоръжение и оръжие, както и да не се стига до опълчване на Европейски Съюз и НАТО. Да има многонационални бригади и многонационални щабове, предлага още той що се отнася до бъдещето на Европейски Съюз и изясни, че по този начин съдействието ще стане ежедневие.
Кандидатът на демократите обърна особено внимание и на медиите, припомняйки с паника, че сме на 111-то място в света по медийна независимост. България е на последно място на Балканите, като се изключи Турция и страни, които не са в Европейски Съюз, са пред нас. Той обърна внимание, че когато европейското финансиране минава през държавното управление, деформациите са неизбежни, в това число при медиите.
Настимир Ананиев пък акцентира, че множеството българи не се усещат европейци, макар че 12 години сме в Европейски Съюз. " Много малко се прави в България, с цел да схванат те какво прави Европа, с цел да се почувстват европейци ", счита той и предложи да се работи повече в тази тенденция. Като образец Ананиев уточни наказателните процедури на Европейска комисия, които карат България да трансформира законодателството си в европейска посока. Партия Волт желае да употребява европейските лостове, с цел да се случват нещата, които в България не се случват, посочи водачът на " Волт ". Той счита, че Европа има потребност от коригиране - " може да не е счупена, само че има потребност от коригиране ". Ананиев разкритикува Юнкер, че показва пет сюжета за бъдещето на Европа – все едно пред едно дете да сложиш пет десерта и да му кажеш да си избере един. „ В Европа има едва водачество “, е изводът на Ананиев.
В момента Екологичен потенциал показва 44% от европейските жители, а останалите 56% не са показани, тъй като не са дали своят вот, означи Ананиев, изтъквайки какъв брой е значимо да се гласоподава. Промяната, която " Волт " желае е ръководителят на Европейски Съюз (европейският президент) да се избира непосредствено от хората и прозрачността, която е голям проблем, да бъде решен. Като позитивен образец Ананиев уточни Ирландия – там към всяка институция ще има цивилен асамблеи.
Както и Тафров, Ананиев поддържа обща европейска войска. Много е значимо Европейски Съюз да има мощна отбранителна тактика и да можем да разчитаме на поддръжка, също да има и единна външна политика, посочи водачът на „ Волт “.
Всички участници в събитието разпространиха зов към проевропейските партии - против популизма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР