Три дни след първото си бягство от затвора през 2010

...
Три дни след първото си бягство от затвора през 2010
Коментари Харесай

Брутални подробности от бягството на Борис Иванов


Три дни след първото си бягство от пандиза през 2010 година рецидивистът Борис Иванов изнасилил и ограбил 89-годишна жена. Той е хванат седмици по-късно и след това наказан на 12 години затвор при непоколебим режим, оповестява Дарик.
Въпреки че е осъждан общо 14 пъти, в това число за предходни изнасилвания, преди месец Иванов е изместен в общежитие от отворен вид и му е разрешено да работи без защита отвън рамките на пандиза. Така в четвъртък сутринта той си тръгнал от работа.
Според правосъдния министър Цецка Цачева обаче Иванов имал примерно държание в пандиза и даже получавал поощрения и награди.
На 13 май 2010 г, повече от 8 години преди повторното си бягство, Борис Иванов избягал от затворническото общежитие във варненското село Разделна. Там изтърпявал 8-годишна присъда за кражба и грабежи в изискванията на рисков рецидив. Присъдата му влезнала в действие в края на 2005-а година и при бягството си Иванов таман е излежал малко повече от половината.
След като избягал, той обикалял на автостоп из разнообразни варненски села, ходил при остарели другари от пандиза в Суворово и даже на женитба на дъщерята на собствен другар. Скарват се и още веднъж потегля на път. На 16 май се озовал в село Щипско, община Вълчи дол. Там нахлул в дома на 89-годишна жена, с цел да търси пари и храна. По това време дамата простирала в двора. Когато го заварила в къщата, той я нападнал, завързал ръцете и краката й, запушил устата й и я изнасилил брутално. След това й лишил 62 лв. и си тръгнал.
Още тогава Иванов е бил рецидивист и към този момент е бил осъждан неведнъж, съобщи Йово Стефанов, юрист на изнасилената жена. Въпреки това му е разрешено да излезе в отпуск и по този начин съумява да избяга.
"Нещо сходно. Бяха го пуснали от пандиза, само че не мога да ви кажа в кой отпуск, те по принцип изтърпяващите отнемане от независимост имат право на отпуск и беше се отклонил. Жената беше много стара към оня миг. Чух се със сина ѝ, тя понастоящем е на 97 години и е добре. Сега погледнали решението оттогава, от което имат копие, и разбрали, че става въпрос за същия човек. Той ме попита дали би следвало да направи нещо, да отиде в полицията, да каже, че майка му е потърпевша, в случай че може по-особено внимание да се обърне, макар че се намираме много надалеч от мястото, където е избягал, само че обикновено е хората да се тормозят ", сподели юристът. Той посочи, че към оня миг, когато се явявали пред съда по делото за обезчестяване, Иванов изтърпявал наказване отнемане от независимост за друго закононарушение. Беше рецидивист, осъждан неведнъж,обясни Стефанов.
Иванов е хванат 20 дни след първото си бягство. Първоначално Варненският областен съд го оправдал, само че след това Апелативният съд го осъдил на 12 години затвор при непоколебим режим. Малко откакто излежал половината от присъдата си, Иванов още веднъж е изместен в общежитие от открит вид, разрешено му било да работи отвън пандиза без никаква защита и още веднъж изчезна.
Два дни след бягството той бе хванат край ловешкото село Летница. Иванов се е опитал да вземе стара жена за пленник. След бързата намесата на отряда на баретите дамата е била освободена, а пандизчията арестуван.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР