Три дни след като сам обяви, че Газпром еспорт е

...
Три дни след като сам обяви, че Газпром еспорт е
Коментари Харесай

Христов призна, че Русия не е искала неустойки за газа

Три дни откакто самичък разгласи, че " Газпром еспорт " е поискала неустойки заради неизпълненият контракт за доставка на природен газ, служебният министър на енергетиката Росен Христов се отметна от думите си в понеделник и разгласи, че подобен иск няма. Обясни, че сред " Булгаргаз " и руснаците се води спор за дребни суми за доставени към този момент количества. 

Причината за възможен арбитраж е ясна - едноличното решение на " Газпром износ " да дерогира дълготрайния контракт сред двете страни и да изиска ултимативна смяна в частта по метода на заплащане. " Булгаргаз " отхвърли и " Газпром " спря доставките. Откакто пое поста, Росен Христов не стопира да загатва, че " Газпром " може да осъди България за милиарди и не стопира да твърди, че България сама е спряла контракта, направи го и през днешния ден. Нещо, което не дава отговор на истината. Така се стигна и от изказванието му от преди няколко дни пред Българска национална телевизия. Той акцентира, че сумата била конфиденциална, само че из медиите се заприказва за 1 милиарда евро, колкото действително би трябвало да коства вероятно доставеният газ, който въпреки всичко не бе доставен. 

Почти всички български специалисти по арбитражни каузи са безапелационни, че " Газпром " няма по какъв начин да завоюва такова дело, макар завоалираните опити на Христов да потвърди противоположното. Подобно е и мнението на адвокатската фирма White&Case, която консултираше " Булгаргаз ". Причината е, че даже съдът да одобри, че " Газпром " е работил в условия на форсмажор, то подобен освобождава и двете страни от осъществяване, а освен едната. 

Днес Христов още веднъж изясни, че Министерството работи с интернационална адвокатска фирма по приготовление на възможната ни отбрана, само че не даде повече детайлности по тематиката. 

Той сподели, че разногласието, който се води сега, е за доставени през април количества и двете компании спорят дали този газ е надплатен или " Булгаргаз " дължи суми. Не сподели какви са, само че акцентира, че те са дребни. 

Припомняме, че сходна информация се наложи да показа и самото министерство на Христов незабавно след предходните му изяви за неустойките. В него от ведомството подчертаха, че таква наказателна клауза не е желана към този миг. 

Росен Христов разяснява и тематиката " Магнитски ". Обяви, че е уволнил санкционирания Александър Николов от АЕЦ " Козлодуй ", тъй като имало сигнали за корупция, само че по този начин и не можа изрично да удостовери дали е изпратил материалите по тематиката в прокуратурата. 

По думите му информацията в отчетите е за работа със свързани компании и пробутване на ползи. Горе-долу това, което са обвиняванията и в отчета „ Магнитски “, изясни министърът.

По тематиката за цените и доставките на газ за България, министърът увери, че са обезпечени количества и бъдещи доставки на положителни цени и от разнообразни източници. Според него служебният кабинет е обезпечил диверсификация и потребителите и бизнесът могат да бъдат спокойни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР