Три дни след инцидентите в “Арена Ботевград” на 16-и януари

...
Три дни след инцидентите в “Арена Ботевград” на 16-и януари
Коментари Харесай

Левски Лукойл излезе с яростна декларация срещу Балкан

Три дни след случаите в “Арена Ботевград” на 16-и януари на почивката на баскетболния дуел от четвъртфиналите за Купата на България сред Балкан и Левски Лукойл столичани разгласиха декларация, в която показват своята позиция по отношение на събитията.

Ето я декларацията на Левски Лукойл без редакторска интервенция:

" Два дни след успеха на Левски Лукойл над Балкан с 96:73 в реванша от ¼-финалите за Купата на България в Ботевград, истината, става ясно.

Благодарим на Окръжна Дирекция Министерство на вътрешните работи София, за бързата и своевременна интервенция, която предотврати по-тежки произшествия в трибуните на мача на 16.01.2019 година Официалното мнение на ОДМВР София единствено затвърждава неуспеха на Балкан в организацията на сигурността на това по този начин значимо и за двата отбора събитие.

Ето го и формалното мнение на ОДМВР:

„ По решение на управлението на баскетболен клуб „ Балкан “ защитата на спортното оборудване и опазването на вътрешния ред бе поверено на 10 охранители от частна охранителна компания и 15 стюарди, назначени от тима хазаин. След като от клуба не е проявено предпочитание за вътрешна полицейска защита, за застраховане на публичния ред на територията на град Ботевград и направленията на напредване на последователите на тимовете, по прелиминарен проект на ОДМВР - София са били включени 35 служители на реда от ОДМВР - София и в допълнение придадени 30 чиновници от дирекция „ Жандармерия “. “

БК Левски Лукойл се опълчва остро на всевъзможен тип експанзия и непочтено държание по време на спортни събития. Ние поставяме старания нашите дуели отсега нататък да минават под знака на положителния звук и феърплея, освен сред баскетболисти и треньори на терена, само че и по трибуните.

Но БК Левски Лукойл изрично не приема обвиняванията, че нашите почитатели са в основата на последния спор в „ Арена Ботевград “! Нека този спор тежи на съвестта на Балкан, откъдето са решили напълно безконтролно и без всякаква здрава мисъл в главата, че сходна борба с голям заряд като тази, която поднесохме на феновете в сряда вечер, е допустимо да бъде опазена от 15 стюарда и 10 охранителя от частна компания. Абсолютно безумство е в миг като този да се откажеш от услугите на полиция в залата и да разчиташ само на шанса да не се случи нещо неприятно.

«Трябва ли някой да почине, че да се спре това безумство?»

Тази публикация, появила се на формалния уебсайт на Балкан на 06.01, разбуни духовете в родния баскетбол и открехна вратата към поредност от въпроси, отпред с морала на последователите и степента на защита против изстъпления по време на дербитата. Статия, която в прочувствен жанр задава въпроси, на които до преди седмица бяхме да отговаряме ние.

Днес обаче, тази публикация звучи по този начин, като че ли е писана от нашия клуб, а не от ботевградския.

Ние, господа, също питаме: Трябва ли някой да почине, с цел да се сетите, че няма по какъв начин да се опази живота на над 2500 фенове в «Арена Ботевград» единствено с 25 души – 15 стюарда (тук, живо се интересуваме дали стюарди на мача бяха президента на Балкан и домакина на Балкан, които на видеозаписите най-активно усмиряват личните агресори от своята агитка) и 10 частни охранители?

Дали, съгласно вас, тази численост хора, били те и най-подготвените, най-хладнокръвните и най-опитните (а всички видяхме, че те изобщо не са такива!!!) е задоволителна, с цел да подсигурява на 2500 фенове, че нищо и никой няма да заплаши здравето им в «Арена Ботевград»?

Вие питахте преди седмица не ни ли е позор да гоним от залата майки с деца, а ние през днешния ден питаме: Не ви ли е позор да гоните от залата татковци, довели невръстните си синове, с цел да стискат палци за Левски и не ви ли е неловко да разревавате същите тези деца, които на почивката трябваше да станат очевидци на грозните провокации от страна на локалната аудитория, да се тормозят дали самите те няма да станат обект на офанзива и да не желаят отсега нататък да посещават други мачове?

Вие ли господа от Балкан имате наглостта да говорите за буферна зона в зала «Универсиада», когато в «Арена Ботевград» най-агресивната част от вашите последователи бяха ситуирани на 15 метра от бранша, обособен за почитатели на Левски!

Кой позволи хора в «Арена Ботевград» с бутилки в трибуните? За такива ли цялостни зали мечтаем – с експанзия и принуждение? Ще допуснете ли същите лица и на идващия мач? Това ли са вашите почитатели?

Все въпроси, които чухме и които ни бяха натъртвани неведнъж през миналата седмица. Въпроси, които през днешния ден задаваме безусловно същите към вас и към баскетболната и спортната общност у нас.

Зали, в които да господства безотговорност и зали, в които сигурността да виси на косъм, поради безхаберието на отбора-домакин? Много е елементарно да се сочи с пръст, доста е елементарно да хвърля виновност! Проблеми могат да зародят на всички места, във всяка една зала, с всяка една аудитория, с всеки един тим. Защото никой не е застрахован и когато бяхме разкъсвани от рецензия, санкционирани, жигосани като безконечните агресори, ненапразно призовахме за повече колегиалност и приемливост!

Колегиалност и приемливост обаче са две неща, които са забравени в българския баскетбол! В българския баскетбол, уви, има един президент, който лепи печати на публиката. Президент, за който публиката на Левски е «футболна» и няма място в нашия спорт и в нашите трибуни!

Днес БК Левски Лукойл пита този президент и неговите съидейници, каква тогава бе публиката на Балкан в реванша против нас за Купата на България в «Арена Ботевград»? Питаме, защото в непосредствена непосредственост до бранша с почитатели на Левски, стоеше цялостен футболен тим, пристигнал да поддържа домакините (футболен клуб Ракитин Трудовец – б.р.).

Трябва ли тези момчета с жълти горнища, единствено тъй като са футболисти и може би също не схващат от баскетбол, отсега нататък да не бъдат допускани в баскетболна зала? Те повече футболна агитка ли са, или в противен случай – те са по-малко футболна агитка от агитката на Левски?

Дали този президент, който обича да категоризира феновете в баскетболната зала би се заел да разяснява и наличието на хокейния тим на Балкан по време на дуела сред баскетболния Балкан и Левски Лукойл за купата?

Представяте ли си какво светотатство: хокеисти на баскетболен мач?!

А вие, които се биете в гърдите, че доста обичате баскетболната игра, вие давате ли си сметка какъв брой обидно, какъв брой грозно, какъв брой дискриминационно и срамно е това да разделяме хората, прекрачили прага, на която и да е баскетболна зала у нас? Защото на мача ни с Берое в Стара Загора, в трибуните също имаше почитатели на футболния Берое.

Да вземем да ги линчуваме ли? Или да им ударим черни печати в паспортите, тъй като за объркали спорта???

Или най-добре да ударим черен паспорт на няколко клуба в НБЛ и да ги изхвърлим от лигата, тъй като публиката им не дава отговор на критериите на един баскетболен президент за «баскетболна публика»?

Ами, най-добре!

Така този президент и неговият тим най-сетне ще се успокоят, ще спрат да сънуват кошмари с името на Левски и ще престанат да виждат призраци, зад които да скрият личната си беззащитност и БАСКЕТБОЛНА отпадналост – и на терена, и в трибуните!

Само припомняме на този баскетболен президент преживелица, за която паметта му очевидно е къса. Преди години, на мач сред неговия тим и Левски, в неговата зала, в която сякаш върви единствено умна, възпитана и способена баскетболна аудитория, локален почитател извади нож в трибуните! Грозна история, която тогава управлението на Левски не раздуха, тъй като в този живот и в този спорт, има неписани правила и едно от тях е да бъдеш преклонен, тъй като не знаеш на следващия ден пред коя врата ще те завари утрото.

Малко по-смирен би трябвало да бъде и още един баскетболен президент и още един клуб, хитро яхнал гребена на вълната, пригласяйки по какъв начин няма по-големи злодеи в българския баскетбол от Левски Лукойл.

От там неотдавна написаха какъв брой значимо е един състезателен тим да радва своите почитатели по какъв начин в това е смисълът на спорта.

Да, господа! Не знаете какъв брой сте прави!

Но по този начин, както вие излизате да играете за победа за вашите почитатели, същото го вършим и ние, тъй като Левски е най-славното име в българския спорт и тъй като няма по-велика и по-благодарна аудитория от «синята».

Няма да чуете в Левски да се крием зад нечие съдийско присъждане, това е ваш патент. Няма да чуете някой от Левски да хленчи против съдийството. Защото човек би трябвало да умее да остава заслужен даже в загубите! Ние имахме сложен интервал, само че нито за момент не се оправдахме с някой различен за нашите провали. Минахме през своята Голгота, отчитайки личните си неточности и с високо вдигната глава.

След като играем в една и съща лига, откакто се борим за едни и същи оценки, откакто разделяме еднакъв покрив над главите си, тогава сме длъжни да се почитаме.

И един колегиален съвет, ей по този начин, по шампионски:

Следващият път, когато загубите, погледнете първо в личната си купчинка. Потърсете първо виновност в себе си. Бъдете сериозни към себе си. Хвърлянето на тиня, заливането с мръсотия, изопачаването на обстоятелствата, изкривяването на истината и манипулирането на публичното мнение – това са все черти на слабия човек, на индивида без героизъм и кураж, на страхливия, че се е провалил още преди да е опитал да се научи да бъде победител!

САМО ЛЕВСКИ! "
Снимка: Емона Цончева/Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР