Три дни преди местния вот, ще се проведе друг важен

...
Три дни преди местния вот, ще се проведе друг важен
Коментари Харесай

Дни преди местния вот ВСС избира главен прокурор

Три дни преди локалния избор, ще се организира различен значим избор – този на основен прокурор на България. Пленумът на Висшия правосъден съвет ще заседава с единствена точка в дневния ред - чуване на претендента и избор на основен прокурор. Единственият номиниран е актуалният заместник-главен прокурор Иван Гешев, съобщи БГНЕС.
Главният прокурор е един от така наречен тримата огромни в правосъдната система. Освен него такива са и ръководителите на Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Те се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) за период от седем години без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение.
Засега президентът не е дал безапелационен коментар дали ще наложи несъгласие, в случай че Иван Гешев бъде определен за основен прокурор. „ Конституцията ясно демонстрира по кое време и по какъв начин се произнася президентът “, сподели Румен Радев преди към месец. През май тази година президентът организира поредност от срещи с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.
Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Тримата огромни са по право негови членове. Пленумът на Висшия правосъден съвет би трябвало да одобри решението за избор на претендент с болшинство не по-малко от 17 гласа с очевидно гласоподаване и неотложно го изпраща на президента . Иван Гешев е първата и остана единствената номинация. Всички 11 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се сплотиха към неговата кандидатура. Според Прокурорската гилдия, Гешев напълно дава отговор на законовите критерии, има нужния опит и морални качества да заеме поста. Сред причините е и фактът, че Иван Гешев е бил административен началник на Специализираната прокуратура за интервал, в който тя е отчела положителни резултати в битката против проведената престъпност и корупцията. Прокурорската гилдия не вижда никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои специалисти дефинират като прекомерно шумни.
На идващия ден след номинацията Гешев съобщи, че номинацията от всичките 11 членове значи голямо доверие към него и няма право да излъже това доверие. " Срещу това доверие стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от борби и отговорност. Залогът тук е доста огромен - оцеляването на всевъзможни олигарси, мутри, против които ние водим каузи ", сподели тогава той.
След номинацията му бяха изпратени доста писма в негова поддръжка - основно от разнообразни районни звена на прокуратурата. Висш съдебен съвет пресметна, че в 73 от мненията и позициите е декларирана поддръжка за кандидатурата на Иван Гешев и/или е насочен апел за осъществяване на процедурата в сходство със закона и без поддаване на опити за вмешателство. В 12 мнения е изразено противоречие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за преустановяване на изборната процедура.
Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров поддържа кандидатурата на своя заместител: " Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка. Ще дам своя глас в поддръжка на господин Гешев, ще дам този глас и в случай че се постанова, ще гласоподавам и повторно за господин Гешев. Казано по различен метод, аз смятам, че това е добър избор за българската прокуратура ".
Премиерът Бойко Борисов също разяснява избора на нов основен прокурор. Той съобщи, че работи добре с Иван Гешев във връзка с битката с корупцията. Според Борисов прокурорите би трябвало да бъдат оставени да създадат своя избор.
Малко след номинирането на Иван Гешев започнаха митинги. Още на 25 юли два митинга се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет. Единият беше в поддръжка на номинацията на заместник-главния прокурор, а другият, проведен от Инициатива " Правосъдие за всеки " – срещу. Пред протестиращите тогава някогашният правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев, тъй като тя не дава отговор на публичния интерес.
В деня преди съвещанието на пленума основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че чака напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за основен прокурор на България . За през днешния ден има оповестени митинги както срещу кандидатурата, по този начин и в поддръжка на избора. " Това е изкуствено основано напрежение ", счита основният прокурор. " Напрежението и митингът е опит за политически напън. На първите митинги, когато беше открита процедурата за избор на основен прокурор, един политически водач сподели в прав текст, че това е политически напън. Той се споделя Христо Иванов ", съобщи Цацаров.
Мандатът на сегашният основен прокурор изтича на 10 януари 2020 година
Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България, се споделя в информация от Висш съдебен съвет. Професионалната му кариера в правосъдната система стартира на 01.02.1995 година като асистент – следовател в Столична следствена работа, а от 21.05.1996 година е следовател в Столична следствена работа. В интервала от 17.04.2006 година до 11.05.2012 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура. След извършен конкурс, с решение на Висш съдебен съвет Иван Гешев е нараснал в служба " прокурор " в Софийска градска прокуратура. Със заповед на изпълняващия функционалностите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 година е командирован в Окръжна прокуратура – Перник, за период от три месеца. Със заповед на основния прокурор от 09.06.2016 година е командирован в Специализирана прокуратура. В интервала от 19.07.2016 година до 16.07.2018 година е административен началник на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската гилдия 2018 година е назначен на служба " заместител на основния прокурор " при Върховна касационна прокуратура.
За работата си в интервала 2015 година – 2017 година, със заповеди на основния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие " служебна признателност " за чудесно осъществяване на служебните му отговорности, както и за проявен висок професионализъм. Притежава документ, връчен от екипа на фокусна точка " SOYA " – Европол, за особено самопризнание на заслугите и професионализма му в работата по интервенция за разтрошаване на незаконна печатница за произвеждане на подправени банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел " Вътрешна сигурност ", в символ на благодарност за неговите изключителни старания в следствието и предотвратяването на фалшифицирана американска валута. През 2017 година е почетен с грамота " Джовани Фалконе " за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена поддръжка на дела в интерес на обществото, за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство. През 2019 година е награден с грамота и плакет " Джовани Фалконе " от десетото юбилейно издание на състезанието " Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път " на посолството на Република Италия и Община Благоевград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР