Три дни бяха необходими на съда за повторно преброяване на

...
Три дни бяха необходими на съда за повторно преброяване на
Коментари Харесай

Приключи повторното преброяване на гласовете от балотажа в Смолян - откриха ли нарушения

Три дни бяха нужни на съда за наново броене на гласовете от всички 89 секции в община Смолян.

То завърши през днешния ден без да бъдат открити основни нарушавания при отчитането на вота на балотажа. Делото е формирано по тъжба на изгубилия претендент Стефан Сабрутев, а разликата с спечелилия - Николай Мелемов, е единствено 149 гласа.

След като разпореди наново да се отворят чувалите от всички секции, персонално докладчикът по делото арбитър Игнат Колчев се зае с огледа и броенето на бюлетините пред страните в залата. Всичко се излъчваше на екран пред нея. Утре делото ще продължи с чуване на очевидци и пледоариите на юристите.

" Основно грешките се дължат на няколко неща. Грешки в преброяването, даже самият аз в преброяването в два от случаите от тези 609 пъти, при които се броят по 20 купчинки, по 20 бюлетина в купчинка, сбърках два пъти. Така че има неточности. Другата срещана неточност е тази при погрешно установяване на бюлетина за недействителна. Имахме подобен случай. Има гласове, които вярно са зачетени за недействителни от секционните изборни комисии, които съгласно мен се касаят не на протестен избор, а на липса на правна просвета в гласоподавателите ", съобщи Игнат Колчев, арбитър.





Автор: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР