Три дни близките на семейството, чието дете загина на 14

...
Три дни близките на семейството, чието дете загина на 14
Коментари Харесай

3 дни крият от майката, че бебето й е загинало в ПТП-то с Местан

Три дни околните на фамилията, чието дете почина на 14 април при злополуката с водача на ДОСТ Лютви Местан, крили от майката гибелта на 6-месечното бебе. Имало е подозрения, че 29-годишната Емине е с черепно-мозъчна контузия и роднините не желали да я тревожат в допълнение. Във вторник положението на Емине, брачна половинка ѝ Юсеин Ахмед и 10-годишното им момче към този момент бе устойчиво, споделиха от кърджалийската болница.

В родното село на семейство Ахмед - Първица, всички скърбят. Там всички се познават и загубата на бебето е потресла и родственици, и съседи. В Първица хората са гневни, че Лютви Местан е освободен против гаранция от 10 000 лв.. Смятат, че мястото му е в ареста. Между локалните даже се прокрадват подозрения, че казусът може да бъде потулен.

Приятели и съседи на 31-годишния водач Юсеин Ахмед са уверени, че той няма виновност за злополуката. “Беемвето се е движело с 90, най-много до 100 километра в час ", твърди братовчедът Фердун Юсеин. Той е бил на рандеву в болничното заведение при Юсеин Ахмед. Братовчед му разказал, че секунди преди конфликта видял по какъв начин на основния път излиза автомобил.

“Братовчед ми е решил, че фолксвагенът ще спре на знака “Стоп ", а откакто видял, че автомобилът продължава да се движи, свил в насрещното платно, с цел да

избегне удара ", твърди Фердун. Според него братовчед му е извънредно добър зад кормилото. Бащата на бебето имал шофьорска брошура повече от 10 години и доста опит.

“Често пътуваше с колата си до Германия, където работеше. Никога до момента не е имал тежки нарушавания на пътя ", твърди Юсеин. Два дни след злополуката - на 16 април, шофьорската брошура на Местан бе отнета краткотрайно с разпореждане на окръжната прокуратура в Кърджали, оповестиха от държавното обвиняване. Като претекст от прокуратурата показват, че водачът на ДОСТ е притеглен като обвинен за закононарушение по превоза, вследствие на което е породена гибел.

Междувременно се разбра, че брачната половинка на Лютви Местан - Ширин, се обадила на фамилията, изразила съболезнования, до момента в който той е бил в ареста, и поискала да отиде на погребението на бебето. Това сподели самият Местан пред bTV във вторник.

Четири произшествия с шестима ранени са станали през последните 3 години в региона на кръстовището за с. Загорско, сочи информация на полицията в Кърджали.

Първите два тежки случая, при които има един ранен, са регистрирани през 2016 година През предходната година са станали още две произшествия, ранените са петима. Катастрофата с Лютви Местан на разклона за с. Загорско е първата за 2019-а.

За три месеца и половина - от 1 януари до 13 април 2019 година, на територията на ОДМВР - Кърджали, са регистрирани 100 пътнотранспортни катастрофи. От тях 30 са тежки, с 33-ма ранени.

Миналата година по основния път към Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа най-вече произшествия са станали в региона на с. Глухар, написа " 24 часа ". В сектор от 500 метра преди и след разклона са станали 4 тежки произшествия, при които един човек е погубен, а 8 - ранени.

“Път 1-5 /Е-85/ е скоростен път, който води до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " за Гърция. Проектът е спазен и изпълнен според всички условия, координиран е с пътната полиция ", съобщи Иван Гавазов, шеф на регионалното пътно ръководство - Кърджали. Според него в региона на кръстовището за с. Загорско нямало компрометирана пътна настилка, маркировката била в положително положение, както и пътните знаци.

“Видимостта от кръстовището е над 200 метра и при деликатно шофиране и съблюдаване на всички знаци случаите ще са по-малко ", уверен е Иван Гавазов.

Той добави, че по
автомобила на ден, а в летния сезон - доста повече. “Трафикът е доста натоварен през лятото. Минават доста румънци, украинци, а към този момент и руснаци ", сподели Иван Гавазов. Той обаче е безапелационен, че пътят е безвреден.

“Трасето за Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа е проектирано за придвижване с 80 км/ч ", посочи още Гавазов. Не пожела обаче да отговори дали разрешената сега скорост от 90 километра в час е рискова. Експертиза на кръстовището за с. Загорско приготвя и Институтът за пътна сигурност. Във вторник представители на организацията правиха замервания. Сред първите открити пропуски беше така наречен остров на разклона. Според специалистите той не трябвало да бъде нарисуван, а построен с

бордюри, издигнат и за него да се алармира по доста по-различен метод. Друг проблем бил ниско поставеният знак “Стоп " на кръстовището.

“Кръстовището за Загорско не е безвредно. Тук няма никакво ограничаване на скоростта. При секване на пътища, които генерират огромен трафик, би следвало да се обезпечи повече опция за водачите да понижат своята скорост, с цел да имат опция да реагират. Нормативно тук може да няма условие за ограничение на скоростта, само че актуалните условия за сигурност го постановат ", съобщи Диана Русинова от института.

Според нея кръстовищата по интернационалния път са построени без ускорителни и забавителни шлюзове, а те биха могли да спасят доста човешки животи. Представителите на Института бяха безапелационни, че за отбивките по пътя за Маказа би трябвало да се откри различен вид проектантско решение, с цел да се подсигурява сигурността на пътуващите.

Диана Русинова сподели още, че Институтът за пътна сигурност ще излезе със специфичен отчет, в който ще се посочат аргументите за злополуката, при която почина бебето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР