Три деца, между 1 и 2-годишна възраст са с морбили

...
Три деца, между 1 и 2-годишна възраст са с морбили
Коментари Харесай

Вече 5 случая на морбили в България

Три деца, сред 1 и 2-годишна възраст са с морбили и лежат в болничното заведение в Гоце Делчев. И трите са от дребни селища от Гоце Делчев. С тях са били и още 2 деца, на 3-4 месеца – а морбили е най-опасна за дребните, преди да бъдат имунизирани на най-малко 13 месеца. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. И заключи, че са доказани 5 случая на морбили в България, откакто през вчерашния ден бяха доказани 2 случая – на тригодишно дете от Добринище и жена на 37 години.
Според Кантарджиев трите деца имат антитела, тъй като са им предадени от майката, която е имунизирана. И изиска всички персонални лекари да са нащрек – в случай че имат пациент с обрив и температура, да се търси морбили, да не се пуска заболелият да си отиде, а да влиза в инфекциозно поделение. „ На майките-ромки като им кажем, че в Румъния са умрели 60 деца, отиват и си имунизират децата”, даде образец лекарят.
Инкубационният интервал е три седмици – за толкоз време се построява имунитет, акцентира Кантарджиев. Ако желаете да сте сигурни дали сте имунизирани, отивате на кръвно проучване и се открива на 100%. Скъпичко е, посочи обаче медицинският експерт. И беше безапелационен – в случай че си боледувал или си ваксиниран, имунитетът е за цялостен живот. След превозване на морбили обаче може да се появят неврологични проблеми – да вземем за пример слепота.
Обикновено на 1000 заболели от морбили, при 1 има затруднение и може да има съдбовен край, сподели пред Нова телевизия Кантарджиев. Понякога обаче може смъртността да е 2 на 1000. Затова в Румъния са умряли 59 деца – тъй като имало 11-12 000 заболели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР