Три десетилетия след като Ирландия въведе конституционна забрана за абортите,

...
Три десетилетия след като Ирландия въведе конституционна забрана за абортите,
Коментари Харесай

Църквата остана встрани от дебата преди референдума за абортите в Ирландия

Три десетилетия откакто Ирландия вкара конституционна възбрана за абортите, църквата, която имаше съществена роля за това възбраната да бъде призната, в този момент е вторичен състезател в борбата за анулацията й, написа " Ройтерс ".

Вотът на 25 май за това дали да бъде отстранена възбраната от 1983 година ще покаже до каква степен се е трансформирала Ирландия, в миналото една от най-социално консервативните и мощно католически страни в Европа.

Проучванията демонстрират, че лагерът за анулацията води, само че резултатите са доста по-близки спрямо преди три години, когато Ирландия стана първата страна, подкрепила гей браковете на народен референдум. Един на всеки пети към момента не е решил по какъв начин ще гласоподава и това евентуално ще се окаже решаващо за резултатите.

 Църквата остана настрана от дебата преди референдума за абортите в Ирландия
© Reuters

Както в тази ситуация с гей браковете, ролята на църквата и в този момент е комплицирана. Някои са на мнение, че църквата би трябвало мощно да пази едно от главните си учения. Според други морализирането от страна на обрекли се на безбрачие свещеници може да се окаже контрапродуктивно.

" Не би трябвало да сте част от която и да религиозна традиция, с цел да се съгласите, че човешкият живот би трябвало да бъде предпазен... Правото на живот е преди всичко въпрос, обвързван с човешките права ". Това се споделя в листовките, които раздава активистката против либерализирнето на режима Вики Уол.

Религията бе в центъра на вниманието, когато Ирландия гласоподава да забрани абортите на референдум през 1983 година, разказан от колумниста Джийн Кериган като част от " морална революция " сред консервативните католици и прогресивните либерали за бъдещето на страната.

Осмата корекция, която подсигурява равните права на живот на майката и на нероденото й дете, бе препоръчана от коалиция на католически групи, опасяващи се, че Ирландия може да последва Съединени американски щати и Англия в разширението на достъпа до аборти.

Резултатът сподели дълбочината на католическото въздействие в Ирландия. Но също така консолидира опозицията, когато последствията от възбраната станаха очевидни в поредност от правосъдни каузи и то на фона на свадите за полови злоупотреби от страна на свещеници, раздрусали доверието в църквата.

 Църквата остана настрана от дебата преди референдума за абортите в Ирландия
© Reuters

Ирландия бе вцепенена през 1992 година, когато на 14-годишна жертва на обезчестяване бе неразрешено със правосъдна заповед да напусне страната, откакто споделила на полицията, че възнамерява да направи аборт. Разпореждането бе анулирано от Върховния съд на съображение, че животът й е в риск поради заплаха да се самоубие.

След референдум по-късно същата година дамите получиха правото да напущат страната, с цел да създадат аборт. Близо 3000 дами отпътуват за Англия всяка година с тази цел.

През 2012 година 31-годишна индийска имигрантка умря от сепсис в резултат на усложнена бременност, откакто й било отказано да направи аборт, който би избавил живота й. Последвалото неодобрение докара до приемането на законодателство, позволяващо да се направи аборт, когато животът на дамата е в заплаха.

Църковна борба

На фона на наближаването на референдума църквата едвам неотдавна стартира да се включва по въпроса, като сложи плакати на няколко църковни здания и разреши на деятели против абортите да приказват от амвона по време на литургия.

Дребните включвания провокираха рядко срещано публично разделяне. Либералната Асоциация на католическите свещеници, която съставлява повече от 1000 свещеници в Ирландия, дефинира проповедите като " несъответствуващи и неразумни ". " Като водачи на асоциация, формирана от мъже, които не са женени и нямат лични деца, не сме в най-хубавата позиция да бъдем догматични по въпроса ", съобщи асоциацията.

През последните дни обаче писма на някои от 25-те епископи в страната употребяват все по-емоционален език в отбрана на възбраната. " Не би трябвало да сме наивни за това какво се слага под въпрос на този референдум. Това е голяма битка сред светлината и тъмнината, сред живота и гибелта ", написа свещеник Клойн Уилям Крийн. " Приканвам ви да ИЗБЕРЕТЕ ЖИВОТА! ", продължава писмото.

Активисти и от двете страни споделят, че като цяло заобикалят религията, тъй като се опасяват да не отчуждят нерешилите по какъв начин да гласоподават и тъй като тя просто не е толкоз съответстваща, колкото е била преди.

Според броене от 2016 година 78% от ирландците се дефинират като католици (през 1991 година те са представлявали 92%), 10% споделят, че не изповядват никоя вяра, а 3% се дефинират като протестанти.

" Мисля, че да се споделя на гласоподавателите да гласоподават по избран метод, тъй като Господ го желае, няма да донесе победа на никоя страна ", споделя Джон Макгуирик, представител на групата за опазване на осмата корекция. Той разказва акцията като " доста по-светска борба ", в сравнение с през 1893 година Въпреки че на неотдавнашен митинг против абортите се появиха религиозни изображения, деятелите се концентрират повече върху науката за това по какъв начин се развива плодът на другите стадии от бременността.

22-годишната Фей Каръл споделя: " Става въпрос за обстоятелството, че... дамите не получават думата за това какво вършат с телата си поради осмата корекция ".

 Църквата остана настрана от дебата преди референдума за абортите в Ирландия
© Reuters

Според други, откакто доста дами пътуват, с цел да създадат аборт, или си поръчват хапчета през интернет с тази цел, той би трябвало да бъде приет и интегриран по безвреден метод в системата за опазване на здравето.

" Да се желае от една жена да почине, с цел да може да постави завършек на бременността си... Да се желае от една жена, която е била изнасилена, да износи плода си до край, това са неприемливи опасности и неприемливи обстановки ", счита Рона Махони от намиращата се в Дъблин Национална акушеро-гинекологична болница.

Дори и без дейната интервенция на църквата, някои деятели " за " анулацията се притесняват, че консерватизмът, обвързван с ирландската католическа традиция, към момента може да управлява възгледите на доста гласоподаватели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР