Три десетилетия медицински изследвания достигат кулминацията си, когато канадците Фредерик

...
Три десетилетия медицински изследвания достигат кулминацията си, когато канадците Фредерик
Коментари Харесай

За пръв път през 1922-ра: Инсулинът спасява 14-годишно момче

Три десетилетия медицински проучвания доближават кулминационната точка си, когато канадците Фредерик Бантинг и Чарлс Бест, които работят в Университета в Торонто, намират лекуване на диабета с откриването на инсулина - хормон от панкреаса, който се секретира естествено от тялото и е същностно значим за усвояването на храната.

Експериментите върху кучета демонстрират, че отстраняването на панкреаса предизвиква диабет, или неспособност на организма да контролира равнищата на кръвната захар. Всички опити да бъде открито веществото от панкреаса, което дава отговор за регулирането на равнищата на кръвна захар, са несполучливи преди физикът Бантинг да прочете отчета на един доктор, в който се споделя, че „ островчетата”, които създават инсулин в панкреаса, остават непокътнати даже и след изсъхването на останалата част от органа. Екипът изолира хормона инсулин, който овладява диабета, когато бъде инжектиран на животни, страдащи от заболяването.

Техният сътрудник - биохимикът Джеймс Б. Колип, открива метод за филтриране на инсулин. Бантинг и Бест първо го инжектират на себе си, с цел да се уверят, че е безвредно. През януари 1922 година екипът лекува 14-годишно момче, което е покрай крайната диабетна кома. Състоянието му се усъвършенства и казусът е записан като първата овладяна диабетна рецесия при невръстен.

Това значимо достижение печели самопризнание. Бантинг и Дж. Дж. Р. Маклауд, шеф на лабораторията в Торонто, получават Нобелова премия за медицина през 1923 година Бент, който не е получил дипломата си по медицина, е подценен, само че Бантинг упорства, че той заслужава дял от достойнството и дава на Бест половината от паричната премия.

Любопитен факт е, че инсулинът е единственият хормон в организма, който намалява равнището на кръвната захар, а при дефицита му в организма настава болестно положение - диабет.

На медицински език инсулинът, белтък с молекулна маса 5734, построен е от 51 аминокиселини, покачва отлагането на липиди в мастната тъкан, намалява концентрацията на свободните мастни киселини и инхибира метаболизма на белтъците, способства за асимилиране на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането в гликоген.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР