Три дълбоки вдишвания успокояват сърдечния тонус. На четвъртото вече тялото

...
Три дълбоки вдишвания успокояват сърдечния тонус. На четвъртото вече тялото
Коментари Харесай

Снайперист с 10 г. стаж: Три дълбоки вдишвания и на четвъртото си готов да стреляш

Три дълбоки вдишвания успокояват сърдечния тонус. На четвъртото към този момент тялото е безусловно умерено и си подготвен да стреляш, без значение какво се е случило преди този момент. За да успееш да уцелиш целта, би трябвало да се изолираш напълно от другия си живот. Мозъкът е безусловно спокоен, не протича никаква мисъл. Абстрахиран си от безусловно всичко и на 100% концентриран. Това споделя ефрейтор Слетлозар Палчев от 101-ви алпийски полк.
Той е на 31 години, от Смолян е и от 10 години е снайперист. Казва, че ориста го е повела към тази специалност, не е била детската му фантазия. Според него най-важното за един снайперист е да извърши задачата си, без значение какво ще му коства това.

Тази седмица той, дружно с деветима негови сътрудници от полка, както и още 10 военни от Тексас, организират взаимно образование за снайперисти в Смолян. Днес за учението бяха готови три центъра, на които военните демонстрираха уменията на снайперистите от двете партньорски страни.
" Демонстрирахме персонално съоръжение, дегизировка и упражнение за памет. Показана беше пукотевица по двойки с поправяне на огъня и по какъв начин след осъществяване на военна задача в постройка снайперистите се спускат от нея по способа алпийски рапел и заемат нови позиции с действителна пукотевица ", изясни капитан Светослав Колев, пълководец на Пета алпийска рота, който със заповед на шефа на Сухопътни войски е назначен за началник на курса.

" Целта на учението е нашите и българските снайперисти да можем да се надигнем против всяка опасност дружно, при всевъзможни условия ", съобщи капитан Калвин, пълководец на първа кавалерийска дивизия в Тексас. Той съобщи, че са доста топло посрещнати, усещат се добре в Смолян и им е доста прелестно, единствено снегът ги затруднява, защото в Тексас е доста топло.

По думите на полковник Димитър Кацаров – пълководец на 101 алпийски полк в Смолян, Родопите са чудесно място за подготовка, тъй като снайперистът би трябвало да бъде добре маскиран и неосезаем.

" Планината дава чудесни благоприятни условия за осъществяване на тези тактически задания, с цел да може той да се придвижва по местността, да извършва задания и да се отдръпва неусетно след осъществяването им ", изясни Кацаров и добави, че част подръчните средства, които употребяват за направа на гилитата (маскировъчно облекло – б.р.), са взети от местността и са съобразени с нея. Някои от снайперистите изготвят сами костюмите си, други пък си поръчват от уеб сайтове, с цел да са добре маскирани.

" Един снайперист би трябвало да има комплекс от качества, с цел да може да отговори на огромните условия, които ние предявяваме. Най-важните са отлична физическа и теоретична подготовка и съвършено притежаване на оръжието. Аз се веселя, че ние имаме доста готови и съществено стимулирани момчета. Те безусловно горят в тази специалност. Доста от тях получават полагащото им се развиване, като заемат по-високи позиции. В момента имаме много снайперисти, които са командири на поделение и за нас скъпото е, че те чудесно управляват активността на снайперистите, които са им подчинени ", сподели още полк. Кацаров.

Окомплектовката на полка в Смолян е над 90% за тази служба.
" Като цяло комплектоването на полка е доста положително. С състезанията нямаме проблем. Има задоволително искащи да влизат в армията. Миналата година назначихме 40 военнослужещи, по-миналата - 80. Сега започва конкурс за набиране на цивилен лиза за военна работа. Със заповед на министъра на защитата за Смолян има избрани 10 места. Само в първия ден от оповестяването на състезанието 9 лица са подали документи за кандидатстване за бойци, а срокът е до 10 март ", добави той.

На въпрос по какъв начин може да устоят дълго време в студа - неподвижни и измръзнали, полк. Кацаров отговори, че момчетата са експерти и знаят по какъв начин да се обличат. " Те знаят, че би трябвало да са с термо долни дрехи, с леки, скъпи, само че топли облекла, с цел да имат независимост на придвижванията. Един снайперист може цялостен час да стои на една позиция без да помръдне и да извърши задачата си ", безапелационен е командирът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР