Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място,

...
Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място,
Коментари Харесай

Над 3/4 от българите сменят работа заради ниско заплащане

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, поради ниския размер на възнагражденията, демонстрира изследване на трудовия пазар, осъществено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на Българска академия на науките. То е извършено измежду 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда, а резултатите бяха показани през днешния ден от ръководителят на Управителния съвет на Българската комерсиална промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов и доктор Камелия Петкова от Института по философия и социология при Българска академия на науките.

Ниските заплати и несправедливото им установяване са главните аргументи за текучество във компаниите, гласи един от главните заключения на изследването, което откроява  седемте най-важни претекста, влияещи върху решението на заетите лица за непринудено овакантяване.

Неудовлетворение от размера на заплащане е номер едно в скалата на седемте най-съществени аргументи за промяна на месторабота, посочено от 73% от интервюираните. Несправедливото систематизиране на възнагражденията е посочено като претекст от близо 67 %, а неналичието на финансови тласъци - от към 63 на 100 от интервюираните.

Текучеството на работна мощ е най-голямо при ниско квалифицирания труд в браншове като mреработващата индустрия, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, превоза също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Такива трендове мъчно се обръща,т разяснява ръководителят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Стресът на работното място се обрисува като водеща причина за непринудено овакантяване, разяснява Камелия Найденова. Авторитарно управление и несправедливото самопризнание на приноса на служащия и не на последно място - неприятното отношение от страна на ръководителя също се обрисува като водещ претекст за овакантяване, добавя тя.

 

В числа, здравословното положение се показва от 63 на 100 от участниците като причина за непринудено овакантяване, а високата степен на напрежението от 62 %. При над 60 процента  аргументите за овакантяване са властническо държание на шефовете, както и неприятно отношение на работодателя към съответния чиновник.

Възрастта също оказва въздействие върху текучеството - възрастните хора са подготвени на взаимни отстъпки, с цел да запазят претовареност. По-големият стаж в обещано дружество също е фактор за непоклатимост, уточни Цветан Симеонов. Има значение и нивото на обучение - хората с по-ниска степен на обучение по-трудно сменят работата. Според проучването дамите и фамилните хора са по-ценни като служащи, тъй като са по-лоялни към компаниите и по-рядко сменят работното си място.

Важно е работодателите да се преценяват с резултатите от това проучване, тъй като преди пандемията имаше огромно търсене на работна ръка. В София да вземем за пример безработицата беше под 2 %, а се знае, че здравословното равнище на безработица е минимум 4 %, заключи Цветан Симеонов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР