Три четвърти от директните плащания за обработваеми земи са получени

...
Три четвърти от директните плащания за обработваеми земи са получени
Коментари Харесай

100 души прибират голяма част от европарите за селско стопанство

Три четвърти от директните заплащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, само че те съставляват действително 100 свързани лица . Това демонстрира отчет на Центъра за проучване на демокрацията, представен в края на предходната седмица от Тихомир Безлов, основен специалист в стратегия " Сигурност ".

При заплащанията по стратегиите за селските региони 67% от дотациите са усвоени от 100-те свързани лица, съобщи специалистът. Данните са за 2016 година, като от десетте най-големи юридически лица в земеделието първите пет са на едно семейство, написа в. " Сега ".

Според Безлов концентрацията на дотации в земеделието води до престъпни практики. Той напомни, че за 2018 година общо от еврофондовете България чака да получи към 4,2 милиарда лв.. За селското стопанство са планувани 2,91 милиарда лв., от които 2.64 милиарда лв. са от еврофондове.

Безлов разяснява, че приемането на таван за дотациите от 300 хиляди евро през 2014 година е довело до накъсване на стопанствата посредством подставени лица. В новата европейска Обща селскостопанска политика се разисква след 2020 година да има още по-нисък таван на директните заплащания от 60-100 хиляди евро. Така, с цел да продължи да получава дотации в същия размер, най-големият адресат би трябвало да се раздроби най-малко на 47-48 компании, а на 100-те най-големи им трябват най-малко 2400 компании, пресметна специалистът, представен от Investor.bg.

И до момента в който стопанствата се роят, от Министерството на земеделието вършат нов опит за решаването на казуса с разпокъсаните ниви. За задачата ведомството на Румен Порожанов е изработило план на Закон за поземлените връзки и опазването на земеделските земи, който сплотява други няколко нормативни акта. Целта е да се сътвори ред в комасацията на аграрни земи - проблем, за решаването на който от години упорстват в сектора. С плана се вкарват и нови такси, планувани са и санкции.

Оказва се, че България е отличник в Европа по индикатора " раздробена земя " - имаме над 20 милиона части с над 3 милиона притежатели. Допълнителен проблем е съществуването на доста наследници на всяка една равнища, което е още една спънка пред окрупняването на площите. В новия план е заложен и ред, по който да става уедряването на нивите. Решението за правене на проект за комасация ще се взема единомислещо от общото заседание на притежателите. То ще дефинира парцелите, които се включват в проекта, нужния бюджет, ще учредява локален комитет и ще приема плана на проекта за окрупняване, излиза наяве от плана. За разкриване на процедура притежателите ще подават заявление до агроминистъра, който назначава непрекъсната комисия, приемаща плана.

С плана се вкарва и такса за смяна на предназначението на земеделската земя, която ще се дефинира с цена на държавното управление и ще се заплаща от този, който е изискал смяната. Изключение има единствено за тези земеделци, за чиито земи има влезнал в действие Подробен организационен проект, който планува създаване на народен или на общински обект. Проектът планува и санкции за палене на ниви, които ще са от 500 до 5000 лв. за първо нарушаване и от 1000 до 10 хиляди лв. за второ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР