Три бури с градушка удариха Шумен в три последователни дни.

...
Три бури с градушка удариха Шумен в три последователни дни.
Коментари Харесай

ПОКЪРТИТЕЛНИ СНИМКИ! БЕДСТВИЕ В БЪЛГАРСКИ ГРАД: Градушка изпотроши колите! Евакуираха цирк, изведоха хората...

Три стихии с градушка удариха Шумен в три поредни дни. Третата вълна се оказа най-тежка и връхлетя града към 21.00 в сряда. Цяла нощ спасители, служители на реда и чиновници на общински компании разчистваха улици и прецизираха вредите с цел да могат да рапортуват на съвещание на спешния щаб в 5.30 сутринта. Изпотрошени са коли, покриви на къщи, унищожена са селскостопанска продукция и градини в дворовете.

За разлика от първия ден, когато бедствието се стовари от юг, в сряда стихията връхлетя града от Запад и удари първо кв. "Боян Българанов " и региона на МБАЛ. Минута лиши на градоносните облаци да стигнат до другия завършек на Шумен.

"Тука беше неописуемо, с изключение на град имаше и мощен вятър, отлетяха керемиди от покрива, паднаха няколко дървета по улиците, скъсаха кабелите и всичко угасна. " - описаха жители на западната най-висока част на ул. "Кирил и Методий " тъкмо пред единия от входовете на болничното заведение. Вятърът безусловно изтръгнал с корените голямо дърво софора и препречил с него цялата улица. Стволът на дървото смачкал паркиран от другата страна джип, а короната паднала върху прилежащия парцел. През един двор пък вътре череша паднала върху остарели постройки и ги срутила.

Само в границите на един час от началото на градушката на тел. 112 били получени сигнали за над 50 катастрофи. Като изключително тежко консуматори описаха във фейсбук ситуацията в отдалеченото на 8 километра село Царев брод. Там, съгласно публикувани фотоси градушката е била със зърна, сравними с кокоше яйце. Имало потърпевши коли и покриви. Унищожени са насаждения от слънчоглед, кукурузи, лозя и овощни градини, а на сутринта в парка в центъра на селото имало убити от градушката гургулици и гълъби.

Заради бурята в сряда вечерта се наложило да бъде прекратено представлението на гостуващ в града цирк, а публиката да бъде изведена. Точно по време на антракта, когато се образувала опашка за платена фотография с камилата, върху шапитото почнали да падат едри шумни капки дъжд, задухал вятър, капки прокапали и по манежа. Публиката се развълнувала, водещият помолил в началото за опазване на мира. Заради проблем с електричеството станало и мрачно, и гостите на цирка били помолени постепенно, умерено и без суматоха да опразнят цирка за тяхна сигурност. Деца и възрастни на процедура били изкарани на открито под проливния дъжд. „ Няма таксита, няма нищо, на открито беше още по-страшно. “ – разясниха родители, завели децата си на цирк. Никой не им предложил да върне част от парите или да ги предложения на последващо зрелище. "Водещият държеше единствено да каже, че който е съумял да се снима с камилата може да си купи фотоси на идващия ден на касата от 10 сутринта ", споделиха родителите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР