Три български банки - "Първа инвестиционна банка", "Тексимбанк" и" Ти

...
Три български банки - "Първа инвестиционна банка", "Тексимбанк" и" Ти
Коментари Харесай

Три български банки ще подкрепят капитала и бизнес проектите си със свеж капитал

Три български банки - "Първа капиталова банка ", "Тексимбанк " и " Ти Би Ай Банк ", възнамеряват да поддържат капитала и бизнес плановете си с привличане на пресен капитал. Те са внесли документи в Комисията за финансов контрол за издаване на нови акции или облигации.

На 20 февруари регулаторът обаче спря първия опит на "Първа капиталова банка " АД, като отхвърли да издаде удостоверение на проспект за първично обществено предложение на акции.

В момента капиталът на ПИБ е в размер на 110 000 000 лв., разпределени в същия брой акции с номинал от по 1 лев. Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са двамата огромни акционери, като всеки от тях държи по 42.50% от книжата с право на глас.

В края на януари "Първа капиталова банка " АД показа в Комисията за финансов контрол проспект за предложение на нови акции. Мениджърите й оповестиха, че ПИБ възнамерява да акумулира до 200 млн. лева посредством Българска фондова борса АД. Стъпката бе една от ограниченията, с цел да се изпълнят настояванията на Европейската централна банка за запълване на установения при стрес теста финансов дефицит от 263 млн. евро.

След решението на Комисията за финансов контрол да не удостовери проспекта, от банката увериха, че "продължават да извършва своя проект за нарастване на капитала ". Както в. "БАНКЕРЪ " към този момент писа, към решението на КФН има няколко съществени въпросителни. На първо време, е изненадващо, че надзорът отхвърля на ПИБ нарастване на капитала, което се прави по рекомендация на Европейската централна банка и в подтекста на напъните на страната ни за присъединение към еврозоната. Също по този начин и все още от КФН не са разгласили претекстовете към решението. Тоест към този момент единственото несъмнено е, че рекапитализацията на ПИБ ще се забави.

Именно датата 20 февруари се оказа повратна за акциите на банката. Решението на Комисията за финансов контрол прекатурна настройките и инвеститорските проекти и бутна цените надолу. Котировките с лекост слязоха под трите лв. и не престават да дълбаят надолу.

През предходната година и през 2018-а ПИБ не е разпределяла дивиденти, а облагите са попълнили запасите на банката.

Банката продължава да прочиства и счетоводния си баланс, като продава необслужвани кредитни портфейли от физически и юридически лица. През предходната година ПИБ се освободи от подобен пакет с подобен общ размер 538 млн. лв., които бяха главно обезпечени вземания. Продажбата е станала в осъществяване на тактиката на банката за ръководство на необслужвани експозиции.

Освен това, ПИБ сполучливо е пласирала посредством частно предложение емисия облигации с обща номинална и емисионна стойност от 30 млн. евро. Емисията е издадена без дата на краен падеж (безсрочна), а лихвата по нея е 8%, закрепена на годишна база. В известието се акцентира, че банката има намерение да употребява спомагателния капитал за осъществяване на тактиката си за кредитиране на дребен и междинен бизнес и жители.

"Първа капиталова банка " (Fibank) е най-голямата банка с български капитал, която се развива като финансова група с съществена активност в България и с районно наличие посредством задгранични интервенции в Кипър и Албания. Тя има 11 дъщерни сдружения.

Другите две кредитни институции остават в играта.

Комисията за финансов контрол е изпратила писмо до "Тексимбанк " АД, София, с искане за спомагателна информация и документи по отношение на потвърждаване на проспект за обществено предложение и допускане до търговия на контролиран пазар на конвертируеми необезпечени облигации.
В началото на февруари от "Тексимбанк " пристигна новината, че на свое съвещание управителният й съвет е взел решение за издаване на 22 000 елементарни поименни необезпечени конвертируеми корпоративни облигации с единична емисионна стойност 1000 лв.. Емисионният заем ще се връща след седем години при закрепен годишен лихвен % от 2.2 на 100. Тези дългови бумаги ще бъдат обществено препоръчани на БФБ след утвърждението на Комисията за финансов контрол.

В началото на февруари КФН реши да удължи предоставения на "Ти Би Ай Банк " ЕАД период за показване на поправен проспект за първично обществено предложение и допускане до търговия на контролиран пазар на емисия подчинени, необезпечени облигации.

Амбициозната цел на TBI Bank е е да се трансформира в цифрова банка с необятна гама от онлайн и мобилни решения за потребителското финансиране и кредитиране на дребни и междинни предприятия.

"Ти Би Ай банк " е част от 4finance, един от европейските водачи в региона на цифровото потребителско финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР