Три български банки фигурират в изтеклите доклади на Мрежата за

...
Три български банки фигурират в изтеклите доклади на Мрежата за
Коментари Харесай

bTV: И български банки фигурират в досиетата FinCEN

Три български банки попадат в изтеклите отчети на Мрежата за следствие на финансови закононарушения към американското министерство на финансите (FinCEN), съобщи.

Експертите дефинират като съмнителни транзакции на „ Инвестбанк “, „ Пиреос Банк “ и държавната Българска банка за развиване за над 60 млн. $.

Трансферите са осъществявани в интервала сред декември 2010 година и април 2017 година, като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към управляващите.

Това излиза наяве от обява на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), основаваща се на над 2000 отчета, изпращани от банкови чиновници до американската работа за битка с финансовите закононарушения поради подозрителна интензивност на техни клиенти.

Над 31 млн. $ са получени в България, а близо 32 млн. $ са били изпратени от страната. Останалите страни, взели участие във финансовите интервенции, са Латвия, Кипър, Чехия. Шест от седемте интервенции са с присъединяване на „ Пиреос “ (към настоящия миг - обединена у нас с " Пощенска банка " - б.р.), като множеството са свързани с Кипърската национална банка, която през 2013 година беше в центъра на финансовата рецесия на острова. Има и един трансфер от декември 2010 година, който е пристигнал от сметка в Latvian Trade Commercial Bank.

Най-голямата съмнителна транзакция е от 2016 година, като тогава „ Пиреос “ и „ Насърчителна банка “ (преобразувана още през 2008 година в Българска банка за развиване, само че очевидно фигурираща в системите със остарялото си име – б.р.) вършат договорка, при която към сметка в държавната банка влизат 31 млн. $.

От „ Инвестбанк “ са излезли 100 хиляди $ към клиент на „ Чехословенска обходни банка “.

Секретните документи включват информация за съмнителни преводи, свързани и с търсената българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР