Трейдър, който от известно време залага срещу консенсусните нагласи, очаквайки

Трейдър, който от известно време залага срещу консенсусните нагласи, очаквайки ...

Мистериозният трейдър 50 cent спечели 200 млн. долара за седмица.Трейдър, който от известно време залага срещу консенсусните нагласи, очаквайки срив на пазара, е успял да спечели стотици милиони долари - на фона на високата волатилност през миналата седмица, информира CNBC, позовавайки се на Macro Risk Advisors.

Индексът на волатилността на Cboe, известен като VIX, е ключов индикатор за пазарните очаквания относно краткосрочната волатилност при опциите на индекса S&P 500. Понякога VIX е наричан и "индексът на страха."

VIX скочи със 115.6% миналия понеделник, до 37.32 пункта. Дори за кратко той нарасна до над 50, което бе най-високото му ниво от август 2015 г.

Стойността на индекса през по-голяма част от втората половина на 2017 г. бе около или под 10, тъй като хеджфондовете продължаваха да залагат успешно на безпроблемния възход на пазара ... до миналата седмица. Точно тогава губещият залог на този трейдър му се отплати.

"В определен момент той губеше 200 млн. долара, като по-голяма част от тях изгубени завинаги под формата на премия по изтекли опции. Тогава трейдърът, известен като 50 cent, стана 30 cent, тъй като спря да купува опции на индекса VIX на цена от 50 цента, откъдето идва и прякорът му," казва анализаторът Правит Чинтауонгванич от Macro Risk Advisors.

"В началото на февруари обаче, когато изглежда, че за него положението няма как да стане по-зле, то дойде - спасението."Пазарните участници нарекоха трейдъра 50 cent заради неговата или нейната склонност да плаща по 50 цента за кол опции на индекса VIX. Прякорът му също така съвпада с този на популярния американски рапър Къртис Джаксън.

Кол опциите са деривативни инструменти, с които се залага на ръст в цената на конкретен индекс или ценна книга, пише profit.bg.

"Купувачът на кол опции на VIX, когото следяхме, най-накрая изкара пари и как само го направи! При затварянето на пазара на 9 февруари изчислихме, че 50 cent е на печалба с близо 200 млн. долара, откакто започнахме да следим покупките му/й през януари миналата година," казва Чинтауонгванич.

Според анализатора, неговият анализ на печалбите и загубите на трейдъра показва, че той или тя не е излязъл от част от позицията си. Той също така смята, че изкупуването на кол опции не е пряк залог за волатилността, а се използва за защита на порфейл с дългосрочни дълги позиции.

"Ще потвърдим отново, че противоположно на многото сензационни новини, смятаме, че 50 cent използва тази стратегия, за да хеджира, а не като някакъв залог за `деня на Апокалипсиса.`

Мистерията около самоличността на трейдъра може би бе разбулена през миналата година от Financial Times. Позовавайки се на четирима източници от банки, които са запознати със сделките, изданието посочи, че това вероятно е Ruffer LLP - фонд, сред чиито клиенти е и Английската църква.

Засега няма как да се разбере дали 50 цента със сигурност е закрил/a позицията си и е прибрал печалбите. Със сигурност обаче може да се каже, че положението му/й се промени от незавидно до невероятно само за няколко дни.

Източник: petel.bg