Тревожното усещане, че търговската война между Щатите и Китай ще

...
Тревожното усещане, че търговската война между Щатите и Китай ще
Коментари Харесай

Еврозоната е слабата брънка за световния растеж

Тревожното чувство, че комерсиалната война сред Щатите и Китай ще нокаутира техните стопански системи, не понижава смисъла на обстоятелството, че Европа е районът, който все по-отчетливо се утвърждава като слабото звено на международния растеж. Спадът на търсенето на територията на еврозоната, попаднала в клопката на интернационалните и вътрешните проблеми, е забележим. Това излага на риск подема й, който през тази година едвам ще надвиши 1% (рязък спад от предстоящите 1.9% през 2018-а). Дори районната мощ Германия е в неволя.

Инвеститорите се настройват на същата вълна - показателят на организация "Блумбърг " за еврото е покрай най-ниската си стойност от средата на 2017-а насам. Европейските акции пък в никакъв случай не са били по-евтини спрямо облигациите от позиция на разликата в доходността.

За Салман Ахмед - основен капиталов пълководец в "Ломбар Одие ", е "повече от ясно, че китайският напредък ще се забави, само че в същото време там е планувано голямо количество тласъци. Докато в Европа нещата се утежняват прекомерно бързо ".

Охлаждането към този момент е налице и в ядрото на еврорегиона. Докато страни като Гърция са напът да преодолеят изоставането, вероятността пред Германия се заоблачава вследствие на продължителното стесняване на производството. А разноските на семействата във Франция са в застой поради митингите на "жълтите жилетки ". Бедата е, че двете страни пълнят съвсем половината от Брутният вътрешен продукт на еврозоната. И в случай че французите замразят потреблението си, а германците - производството, то блокът е в сериозна заплаха.

Проблемите не стопират дотук. Доходността на италианските облигации още веднъж пълзи нагоре поради опасения от неефективно ръководство на финансите. Здравословното положение на банките е противоречиво, а решение за BREXIT към момента няма. Изборите за Европейски парламент през май пък могат да засилят въздействието на антиевропейските партии - нещо, което към този момент тревожи някои компании. В допълнение, забавянето на китайския напредък също се отразява зле и някои производители на коли като "Фиат " регистрират по-слабо търсене във второто по величина международно стопанство. То се трансферира и към други компании: основаната в Брюксел Umicore разгласи предходната седмица, че облагата й ще падне поради международното изстудяване на автомобилния отрасъл.

Засега икономистите не виждат аргументи за суматоха и считат, че утежняването на средата за бизнес по-скоро е отражение на поредицата от характерните за всяка обособена страна шокове. Което поддържа тезата, че растежът ще се ускори, когато тези въздействия избледнеят. Охлаждането на Германия може да се ограничи от рекордно ниската безработица в страната паралелно със скромни фискални тласъци. А разпространяването на "заразата " към други страни от еврозоната може да се удържи - частично тъй като техните структури са разнообразни.

Ако обаче нещата се влошат, поражда въпросът какъв би бил отговорът на формалните управляващи на фона на оскъдните към този момент благоприятни условия на Европейската централна банка. "Голдмън Сакс " намали краткосрочните си прогнози за еврозоната, въпреки че чака усъвършенстване след средата на годината.

Пазарните играчи не са уверени, че няма драма и продават евро и английски лири, което укрепва позициите на зелените пари. В късните вечерни часове на 13 февруари еврото падна до 1.1272 щ. $, а паундът - до 1.2856 $. Доларовият показател на организация "Блумбърг " DXY, който следи придвижванията на американската валута по отношение на претеглена съгласно тежестта им кошница от международни съперници, пък за първи път от декември 2018-а се изкачи над 97 пункта - до 97.115.

Експерти от сингапурската DBS Bank показват, че в случай че се вземат поради слабите фундаментални индикатори на еврозоната и вероятността ЕЦБ да отсрочи идващото лихвено покачване за 2020-а, низходящата доларова промяна от последните няколко месеца вследствие на внимателния лихвен метод на Федералния запас евентуално е изчерпала капацитета си. Те предвиждат, че еврото ще се обезцени под 1.10 щ. $ през тази година, а английският паунд може "да посети " низините наоколо до 1.20 $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР