Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване

...
Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване
Коментари Харесай

Тревожни резултати по математика след 7. клас. Топ училищата отново са математическите

Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване след 7. клас. Средният брой точки е 33.62 при оптимални 100, което на процедура ги приравнява с оценката Среден (3) в учебно заведение, демонстрира показаният през днешния ден разбор на Министерството на образованието и науката. Резултатите по български език и литература са над средата - 53.06.
 Седмокласниците подават документи за кандидатстване в гимназиите от през днешния ден
И тази година в Топ 10 на учебните заведения и по български, и по математика доминират математическите.

" Резултатът по математика е обезпокоителен " - призна зам.-министър Таня Михайлова, а министър Красимир Вълчев изясни, че няма трагични разлики в резултатите на децата тази и предходната година, само че в този момент форматът на изпита е друг, което дава това отражение. Сега изпитът е обединен, не е разграничен на два модула, има повече задания за инспекция на функционалната просветеност, повишен с една е броят на дилемите, изискващи цялостно решение, т.е. с отворен отговор.

" Ясно е, че тазгодишният випуск деца не са доста по-различни от миналогодишния. Няма трагични разлики в резултатите или мотивацията. Очевидно е, че се дължи на формата ", сподели той, само че добави, че " явно имаме проблем с резултатите по математика, който е от доста години ". Насочихме действия по ползи към математиката и естествените науки, с цел да предизвикваме интереса, само че е реалност, че той е намален, показа министърът.

Причините са и външни, и вътрешни - счита той. " Имаме друго потомство, при което доста по-трудно се предизвика ползата за учене, изключително по математика и естествени науки. Има и вътрешни за системата фактори. Основният е нуждата от готови и стимулирани учители. Изводът ни е, че би трябвало да продължим да вършим повече от същото - повече стимулирани учители, повече методическа поддръжка от районните ръководства на образованието, повече подготовка по отношение на използването на компетентностния метод. Изготвихме стратегия, само че това надалеч не е задоволително. Трябва да настроим системата за придобиването на функционална просветеност ", разяснява министърът.

Според него на учителите би трябвало да се даде задоволително независимост, с цел да могат да работят дейно и да вложат повече старания в работата с всяко дете.

Анализът

55 567 седмокласници се явиха по български, 55 474 - по математика.

Резултатите демонстрират, че повече деца са работили върху всички задания, което демонстрира, че промяната на формата (от изпит с два модула към обединен изпит) дава позитивен резултат.

По български 44.3% са се справили с отворените въпроси, 57.9% - със затворените. По математика надлежно процентите са едвам 19.2% и 49.9%.

Няма по какъв начин тук да се направи параленост с предходната година, защото изчисленията тогава са правени за всеки от модулите поотделно, до момента в който в този момент изпитът е обединен. Липсата на разделяне сред първи и втори модул, по който обичайно работеха по-малко деца, е и повода общите резултати да са по-ниски.

С оптималните 100 точки по български език и литература са 16 възпитаници при трима предходната година. При математика са надлежно 141 и 68.

Нула точки по български имат 107 при 127 през 2018 година, а по математика - 109 и 174.

Едно само дете има 100 точки и по двата предмета. Миналата година не е имало подобен възпитаник.

С нула точки и по двата предмета в този момент са 12 души, до момента в който предходната година не е имало такива.

Броят възпитаници с оптимален брой точки на затворените въпроси по български е 2031, по математика - 1054.

Максималният брой по български на отворените въпроси имат 24-има, по математика - 191.

С нула точки на отворените въпроси по български са 3081, по математика -17 501.

" Изпитът не може да бъде сравнен с предходните години. Не можем да кажем дали децата са се справили по-добре или не, защото форматът е друг, броят на дилемите е друг, видовете задания - също, дилемите, ориентирани към функционална просветеност са повече. По съпоставимите сред двете години индикатори има по-добри резултати ", разяснява Евгения Костадинова, шеф на дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение ".

По думите ѝ единният изпит е довел до доста понижаване на учениците, които не работят върху въпросите, изискващи отворен отговор. По български понижението е с към 8 500 възпитаници, по математика - с към 3 500.

По български учениците се оправят най-добре със дилемите за намиране на информация в текст, с лексикологията, с тези, които изискват различаване на обстоятелства от живописен текст. Най-трудни са им граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст.

По математика най-успешно се оправят с: намиране на корен на уравнение; решение на неравенство; използване на заучен логаритъм и с формулите за кратко умножение. Най-трудни са им: възможност на инцидентно събитие; идентични триъгълници; моделиране на числови изрази; разчитане на данни и дилемите с практическо приложение на наученото.

Класация

И по български, и по математика региона преди всичко по резултати е София град. По български я следват Смолян, Перник, Варна, Габрово и Благоевград. По математика - Варна, Смолян, Бургас, Русе, Кърджали и Пловдив.

Отзад напред първа по български е Ямбол, а преди нея са Сливен, Шумен, Монтана, Хасково и Силистра. По математика последна е Видин, преди която се подреждат Шумен, Монтана, Враца и Сливен.

Училищата с най-високи резултати по български език и литература*

1. Математическа гимназия " Акад. К. Попов ", Пловдив - междинен триумф 90.4 т.

2. Софийска математическа гимназия - 90.13 т.

3. Математическа гимназия, Варна - 89.93 т.

4. ЧОЕ " Света София ", София - 89.75 т. 

5. ППМГ „ Гео Милев “, Стара Загора – 89.45 т.

6. ППМГ „ Акад. Иван Ценов “, Враца – 86.84 т.

7. ПЧМГ, София – 86.64 т.

8. ПМГ „ Акад. Сергей Корольов “, Благоевград – 85.62 т.

9. ППМГ, Ловеч - 85.71 т.

10. 145 ОУ „ Симеон Радев “, София – 85.39

*Класацията не включва учебните заведения с по-малко от 20 възпитаници

Училищата с най-високи резултати по математика*

1. МГ „ Д-р Петър Берон “, Варна – 96.13 т.

2. СМГ – 94.92 т.

3. МГ „ Акад. К. Попов “, Пловдив – 94.28 т.

4. МГ „ баба Тонка “, Русе – 92.64 т.

5. ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “, Бургас – 91.66 т.

6. ПЧМГ, София – 91.22 т.

7. ЧОУ „ Света София “, София – 87.66 т.

8. ПМГ Христо Смирненски “, Перник - 84.81 т.

9. ПМГ „ Акад. Боян Петкавнчин “, Хасково – 83.99 т.

10. ППМГ „ Гео Милев “, Стара Загора – 78.78 т.

* Класацията не включва учебните заведения с по-малко от 20 възпитаници
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР