Тревожно е нарастването на броя на подрастващи с поднормено тегло.

...
Тревожно е нарастването на броя на подрастващи с поднормено тегло.
Коментари Харесай

Поднорменото тегло при децата може да е по-опасно от леко наднорменото

Тревожно е повишаването на броя на подрастващи с поднормено тегло. Това сподели в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ проф. доктор Божидар Попов, ръководител на сдружението по хранене и диететика. Той добави, че родителите би трябвало деликатно да следят децата си.
" Поднорменото тегло е доста по-голям проблем и заплаха за здравето, в сравнение с лекото наднормено тегло, което при децата може елементарно да се поправя. Родителите би трябвало да наблюдават тежестта и общото физическо положение на децата и при нужда да се посъветват със експерт във връзка с вярното и уравновесено хранене. Нормалното телесно тегло е значимо при децата и подрастващите, а моделът на хранене се образува тъкмо в тази възраст ", изясни той.
Проф. Божидар Попов добави, че се предлага храненията при подрастващите да бъдат до пет и да включват закуска, обяд, вечеря и две спомагателни закуски. Водата също е значима за вярно асимилиране на признатата храна и елиминиране на метаболитите, които повреждат организма.
Пълноценните белтъци всекидневно би трябвало да участват в менюто на детето, добави още проф. доктор Божидар Попов, ръководител на сдружението по хранене и диететика. Той означи, че закуската е извънредно значима за децата и учениците, като в ежедневното меню наложително би трябвало да участват мляко и млечни артикули, месо, риба и яйца. Освен п ълноценните белтъци за положителния хранителен режим на децата са нужни още плодове и зеленчуци, които спомагат за вярното асимилиране на храната.
" Изключително значима е ролята на родителите, най-много на майката, която би трябвало да привикне детето да закусва преди учебно заведение. Закуската би трябвало да бъде богата на белтъци от скотски генезис, преди всичко млечни произведения. Евентуално да почувства апетит едвам след третото междучасие, когато е подкрепителната закуска. тя би трябвало да бъде лека, само че има значение за сполучливото довеждане докрай на образователните часове ", изясни той.
Проф. Божидар Попов добави, че подрастващите би трябвало да имат позитивен енергиен баланс, за разлика от възрастните. Децата би трябвало да одобряват повече калории, тъй като част от тях отиват за израстването и образуването на най-важните органи. Според изследвания на доста създатели освен храненето, само че и неналичието на задоволително двигателна интензивност води до затлъстяване при децата. Затова в доста страни се учат предмети, свързани с вярното хранене и двигателната интензивност, изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР