Тревожни предварителни данни от преброяването на населението обявиха от Националната

...
Тревожни предварителни данни от преброяването на населението обявиха от Националната
Коментари Харесай

Тревожни данни: Само за 10 г. намаляваме с над 840 хиляди души

Тревожни предварителни данни от преброяването на популацията оповестиха от Националната статистика. Към 7 септември българите към този момент сме малко над 6,5 милиона.

За последните 10 години популацията в страната ни е намаляло с към 844 000 хиляди или с 11%.

През 1985 година сме били близо 9 милиона, само че спадът стартира още оттогава.

Сега обаче отчитаме най-сериозният спад. Няма област в страната с растеж.

Най-малка остава област Видин с население от 74 000 души. Сериозен спад има и в Добрич, Монтана и Велико Търново, където популацията се е стопило с над 20 на 100. В София област популацията е намаляло с 10%. Единствено в столицата сме се нараснали с 14 на 100.

На какво се дължи сериозният спад – проверихме в остарялата столица, която е намаляла с една пета за последните 10 години.

С близо 23 на 100 е намаляло популацията в област Велико Търново в последното десетилетие. Сред застаряващите градове е Златарица.

Принудена да се пръсне е семейството на Митко Болтаджиев.

" Сина ми, снаха ми, внука ми. Племенника ми година е в Англия. Сестра ми е в Италия. Другата племенница ми е в Гърция. Хората отидоха да си изкарват насъщния ", описа Митко Болтаджиев.

За да задържат младите, от няколко години детската градина е безвъзмездна. Но единствено от началото на тази образователна година 10 деца са отпътували със фамилиите си в Германия и Англия.

" За да изкарват по-добри приходи и надлежно взимат и децата с тях, тъй като просто нямат избор ", изясни Анета Балабанова, преподавател в ДГ „ Славейче “.

" 53% се дължи на отрицателните демографски трендове, по-голямата смъртност от раждаемост и негативния натурален приръст. Останалата част на това понижение се дължи на отрицателната външна миграция ", заяви Магдалена Костова от " Демографска и обществена статистика " към Национален статистически институт.

Забелязва се и застаряване на популацията в страната.

Ако до 92 година 24 % от популацията е било до 17 г, а 14 % от хората над 65, то през 2021 г е противоположното. Имаме 14% население до 17 години и 24 % население над 65 г. И още, поради липса на преброители над 1700 сектора са останали необходени. 1500 от тях са в София. Информация ще има, само че планирана.

„ Ще я осигурим, само че с огромна неточност поради отхвърли на част от лицата да се преброят или невъзможността да се преброят “.

Окончателните данни от преброяването ще са подготвени едвам в края на годината. Причината – единствено популацията се е преброило онлайн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР