Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да

...
Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да
Коментари Харесай

Златни правила за добро здраве на мозъка

Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да концентрирайте вниманието си върху всекидневните задания?

Ако отговорът на тези въпроси е "Да ", интернационалните специалисти, представени от в. "Дейли експрес ", предлагат спазването на следните "златни правила " за положително здраве на мозъка:

- Консумирайте потребни мазнини

Около 60 % от мозъчното вещество се състои от мазнини, главно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини усъвършенстват концентрацията, запаметяването и настроението. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите. Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набират от зехтина и авокадото.

- Хапвайте яйца на закуска

Закуската с яйца е чудесно средство за утринен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък покачват равнищата на аминокиселините в кръвта и са значими за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят основна роля за положителното въодушевление. Яйцата също така съдържат потребния за добра памет холин (витамин В4).

- Подправяйте ястията с куркума

Редица проучвания са открили изгодата от подправката куркума за положителното мозъчно здраве. Активното й вещество куркумин усъвършенства паметта, забавя обвързваното с възрастта понижаване на познавателните качества и противодейства на депресията.

- Стимулирайте мозъка

Колкото повече "предизвиквате " мозъка, толкоз повече невронни пътеки основава органът. Не се колебайте да изпробвате нов спорт, да прочетете стимулираща мисленето книга или да усвоите нов език.

- Не се лишавайте от сън

Тялото употребява съня, с цел да ремонтира и обновява мозъчните кафези. Изследвания са открили, че сънят способства за растежа на нови неврони в елементи от мозъка, виновни за дълготрайната памет. Качествената отмора усъвършенства също способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.

- Включвайте в менюто ферментирали храни

Човешките вътрешности се населяват от дребни потребни бактерии, оказващи удобно въздействие върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които управляват възпалителните процеси и производството на хормони и оказват влияние върху мозъчните функционалности. Консумацията на ферментирали артикули като кисело мляко, кефир и кисело зеле подтиква потребните чревни бактерии.

- Наблягайте на зелените храни

Зелените артикули като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Те също така са източник на магнезий, който оказва помощ на тялото и мозъка да противодействат на напрежението. Включвайте най-малко две порции зелени храни във всекидневното си меню.

- Движете се

Само 30 минути придвижване дневно са задоволителни за положително мозъчно здраве. Аеробните извършения като вървене пешком, тичане и плуване способстват за развиването на нови мозъчни кафези и противодействат на отслабването на паметта. Движението усъвършенства и връзката сред мозъчните кафези, като по този метод подкрепя запаметяването и мисленето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР