Тревожен е фактът, че 44% от всички пушачи не възнамеряват

...
Тревожен е фактът, че 44% от всички пушачи не възнамеряват
Коментари Харесай

Национално представително проучване на НПО представя нови данни за възприятията и употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България

Тревожен е фактът, че 44% от всички пушачи не имат намерение да се откажат

- 37% от пълнолетните пушачи са правили несполучливи опити да откажат цигарите.

- 46% от пълнолетните българи (19-64 г.) са ежедневни консуматори на тютюневи или свързани с тях изделия**, а 89% от тях са декларирали, че пушат единствено цигари.

- Участниците в изследването считат, че всички тютюневи и обвързваните с тях произведения са нездравословни и използването им носи риск за здравето, само че също по този начин е регистрирана известна разлика във усещанията за степента на вредност на другите категории и типове – бездимните артикули се възприемат като по-малко нездравословни от тютюневите произведения за пушене.

В интервала февруари–март 2020 година се организира първото и само по рода си национално представително изследване в България, инициирано от Национална пациентска организация (НПО). То има за цел да събере национално представителни и настоящи данни за равнището на информираност, за моделите на приложимост измежду потребителите, за усещанията на вредността на другите категории артикули, както и други параметри по отношение на всички налични на пазара обичайни и нови тютюневи произведения, както и електронни цигари през последните 12 месеца.

Събраните данни ще спомогнат за създаването на бъдещите политики за ограничение, предварителна защита и понижаване на риска от използването на тютюневите и обвързваните с тях произведения, както и данните за България да бъдат съпоставени с данни от сходни изследвания в други страни в Европа и света.

Данните демонстрират, че:

- 59% от пълнолетни лица (19-64 г.) в България се дефинират като консуматори на тютюневи и свързани с тях произведения, без значение какъв е типът на изделието, в какво количество и с каква периодичност използват, като 56% употребяват най-вече тютюневи произведения за пушене (най-вече цигари), 9% – най-вече бездимни нагреваеми тютюневи произведения, а 2% – най-вече електронни цигари.

- Около 10% са декларирали, че са отказали пушенето в някакъв миг в предишното преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% настояват, че са били повлияни от други хора. 44% от спрелите да пушат, са го създали поради резултатите върху здравето им, 27% – поради разноските, а 7% – поради резултатът върху близките.

- Почти всички консуматори на бездимни нагреваеми тютюневи произведения (НТИ) и на електронни цигари имат предходна история на постоянна или по-рядка приложимост на тютюневи произведения за пушене (предимно цигари), преди да преминат към тези нови артикули, като случаи на започване на приложимост на тютюн или никотин с такива артикули са изключения (0,5% и 0,4% от пълнолетното население).

Националното представително изследване на усещанията и използването на тютюневите и обвързваните с тях произведения в България обхвана единствено пълнолетни лица на възраст 19-64 години, подбрани въз основа на следните характерности: пол, възраст, обучение, област и обитаемо място, фамилно състояние и други.



„ За да се проследят развиването и измененията в държанието и настройките във връзка с потреблението, е належащо да продължи постоянен мониторинг (поне на всеки 2-3 години) “, разяснява доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Неправителствени организации. Той приканва всички заинтригувани страни да дадат своя принос и да се включат в самодейността за по-нататъшно наблюдаване на пазара и потребителите.

Като цяло, при пушачите на цигари е липсвало желание да спрат да пушат през последните 12 месеца, което може да се дължи на несполучливи опити за отвод в предишното (37%), а 44% не възнамеряват да създадат смяна. Все отново 41% имат желание да понижат пушенето. За разлика от пушачите, 10% от потребителите на бездимни Научно-техническа информация и 8% от тези на електронни цигари са удостоверили желание за прекъсване на приложимост на съответния артикул.



„ България има всички учредения с това продължаващо високо равнище на тютюнопушене да пристъпи към използване на нови тактики на база на опцията да се понижи риска за тези, които не могат да се откажат. Най-важно е да предпазим най-младите хора – това е първата цел. За тези, които към този момент пушат, би трябвало да се създадат всички вероятни старания, с цел да спрат. За пушачите, които не могат да спрат – да се разработят и приложат одобрени стратегии и тактики за понижаване на вредата (т.нар. harm reduction), като прекосяване към артикули с потвърдено по-ниско излагане на нездравословни субстанции, никотин-заместваща терапия, психическа терапия или композиция от няколко метода. Това би трябвало да бъде основен приоритет както за цялата здравна общественост, по този начин и за тези, които основават здравните политики у нас “, добавя доктор Хасърджиев.

*Тютюневи и свързани с тях произведения са всички налични на пазара никотинови произведения – с или без тютюн, за пушене или бездимни.
Целия отчет може да намерите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР