Тревога отдясно: на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на

...
Тревога отдясно: на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на
Коментари Харесай

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море

Тревога отдясно ": на хоризонта съветски разследващ аероплан се доближава на дребна височина до дребния военноморски френски транспортен съд " Капитан Биро " край Керченския проток, в Черно море - сцена на конкуренция сред Русия и НАТО. " Идва право към нас ", провиква се мичманът Юго, заслонил очи с ръка, с цел да се защищити от слънцето в края на този октомври.

Големият аероплан амфибия " Бериев Бе-12 " прелита и се връща назад, доближава се на няколкостотин метра от кораба. Моряците бегом идват на мостика, оборудвани с телеобективи, с цел да го снимат. От пилотската кабина на самолета съветският водач евентуално прави същото.

" Капитан Биро " патрулира в Черно море и вижте какво става ", споделя Максим Льороа, капитанът на корветата, на борда на която екип на " Франс прес " имаше опция да пътува предходната седмица сред пристанищата Батуми в Грузия и Одеса в Украйна, няколко дни преди срещата на върха на НАТО в Лондон. Франция твърди, че желае да пази свободата на корабоплаването в тези интернационалните води, в които Русия е вездесъща.

Черно море, чиито единствени изходи са Босфорът на запад, следен от турците, и Керченският пролив на север, който де факто е под контрола на руснаците, е геополитически кръстопът, където се пресичат съветското въздействие и това на НАТО на фона на доближаването сред Анкара и Москва и руско-украинското напрежение към Крим. За Русия " Черно море е морски бастион ", споделя Игор Деланое, заместник-директор на аналитичния център " Френско-руска обсерватория " в Москва. Това е

нещо като " политическо състезание " сред Москва и НАТО,

добавя той. От шест крайбрежни страни три са членки на алианса (Турция, Румъния и България), а две желаят да станат членки (Украйна и Грузия).

Но Русия " пое контрола в района ", изключително след анексията на Крим през 2014 година, акцентира специалистът. Този полуостров " се трансформира в самолетоносач, откъдето руснаците могат да обикалят в радиус цялата зона ", проучва районен дипломатически източник, имайки поради милитаризацията на покрайнините на Севастопол (притежаван от руснаците от 18-и век): крайбрежни батареи, противокорабни ракетни системи, самолети... " Руснаците се усещат доста комфортно в Черно море ", добавя Деланое и напомня, че Босфорът е излаз към останалата част на света, по-специално към сирийския спектакъл на бойни дейности.

Няколко часа след прекосяването на самолета " Бериев " аероплан " Сухой Су-33 " - изтребител и машина за противокорабни сражения - стартира да кръжи високо в небето над " Капитан Биро " и неговия 95-членен екипаж. " Един от радарите му беше прехванат от оперативния център ", зала, цялостна с техника за засичане, ситуирана навътре в патрулния транспортен съд, споделя сержант Жереми. Това е една от задачите на кораба: да служи за стръв на руснаците за събиране на оптималната информация за тяхното съоръжение, тяхното означение и данните за техните радари. " Това е като игра на котка и мишка ", споделя капитанът на кораба. Преди спирката на кораба в Батуми руснаците към този момент се появиха към него на два пъти със самолети " Су-24 " и " Су-30M ".

Всички събрани параметри са пратени в Париж в база данни за разбор на съветските реакции. " Констатираме все по-агресивно държание. Желание за проявление на мускули ", декларира поискал да резервира анонимност френски адмирал.

" Веднага щом се появи транспортен съд на НАТО, те са тук, с цел да наблюдават с всички вероятни средства ", прибавя дипломатически източник.

Освен за събиране на разследващи данни " Капитан Биро " е и средство за морска дипломация, споделя корабният лейтенант Готие. " Редовното наличие на транспортен съд на френските военноморски сили на тази сцена разрешава

да се поддържат в Черно море тесни и постоянни връзки

със съюзническите военноморски сили ", акцентира френското министерство на защитата. Тоест връзки с военноморските сили на страните от НАТО и на тези, които имат предпочитание да се причислят към алианса. А това нервира Москва.

В Батуми " Капитан Биро ", който е един от доайените на френските военноморски сили, беше посетен от грузинската президентка Саломе Зурабишвили и взе участие в маневри с грузинската брегова защита. " Те имат фактически предпочитание да покрият стандартите на НАТО и към този момент съумяват ", изяснява капитан Льороа. Сходни учения са планувани и с украинските военноморски сили след прекъсването на кораба в Одеса и с румънските военноморски сили след прекъсването в Констанца. Освен съперничеството НАТО - Русия и спора Русия - Украйна районът е белязан и от доближаването сред Русия и Турция, макар че тя е членка на НАТО.

" Сближаването се възприема като ускорено " от 2016 година, споделя Деланое, припомняйки, че Анкара и Москва сътрудничат по някои стратегически въпроси като войната в Сирия, само че си остават съперници по други въпроси като Либия. Без да отчитаме техните тесни стопански връзки.

За " Капитан Биро " от оперативна позиция всичко върви добре с турците, твърди капитанът на кораба. Сближаването на Турция с Русия не се усеща, нито дипломатическите напрежения сред Еманюел Макрон и Реджеп Тайип Ердоган. Според Елисейския замък Турция е срещу " интервенция на НАТО в Черно море " по отношение на украинската рецесия. " Край на упражнението! " - лицата на моряците на мостика, които се учат да стрелят с картечница и с 20-милиметрово оръдие, се подвигат към небето, където последователно се обрисува силуетът на идващ се хеликоптер. " Най-вероятно е турски ", споделя сержант Пиер и преглежда фотосите на екрана на компютъра си. Това се удостоверява и от оперативния център на кораба. Самолетът е изхвърчал от фрегата, с цел да " хвърли един взор " на френския транспортен съд. И да покаже, че турците фактически участват в Черно море.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР