Третото правителство на Бойко Борисов взе решение за рестарт на

...
Третото правителство на Бойко Борисов взе решение за рестарт на
Коментари Харесай

Концесията на летище София: Ще има много кандидати, но честна ли ще е играта?

Третото държавно управление на Бойко Борисов взе решение за рестарт на концесията на летище София. Предишната процедура бе спряна от служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков по гледище персонално на президента Румен Радев поради съображения, свързани с националната сигурност.
 Най-голямата английска авиогрупа идва за концесията на летище София
Какви тъкмо са били те, не се разбра напълно. Каза се нещичко, само че не всичко, а за най-важните причини на президента не се обели и дума, а те бяха свързани с достоверна информация от познавач службите тъкмо за кого е била нарочена най-печелившата стратегическа инфраструктура у нас.

Идеята бе летището да се даде след " почтена конкурсна процедура " на изрично недопустим собственик за десетилетия напред.

Дали в този момент още веднъж ръководещите ще пробват същия номер, не е ясно, както не се знае какво тъкмо включват новите условия в настоящия конкурс. Преди да бъде оповестена цялостната информация в електронния вестник на Европейски Съюз, няма и да разберем нищо отвън " пропуснатите " досега булети - обвързване на договорката със спасяването на БДЖ, построяването на трети терминал на аерогарата и много занижени квалификационни условия към претендентите, допускащи да се явят всевъзможни компании.

В новата процедура евентуално още веднъж попада условие за многомилионно предплатено заплащане, което обаче няма да спре интереса на огромен брой летищни оператори от Европа, някои от които несъмнено попадат в определението стратегически.

За момента авиоспециалистите у нас считат за несъмнено присъединяване на турската TAV, притежател на мегалетището " Ататюрк " в Истанбул, немската Fraport, която дружно с варненската формация " Химимпорт " е концесионер на аерогарите във Варна и Бургас, турската Limak, оператора на летището в Цюрих, а отскоро силна поръчка дава и Манчестер Еърпорт Груп, която е най-големият оператор във Англия – държат летищата Манчестър, Лондон Станстед, Йист Мидландс и обслужват съвсем 60 милиона пасажери само че година.

Неофициално се приказва и за интерес от страна на ембаргови компании, свързани с режима в Кремъл и ноторно известни родни предприемачи.

" Съвсем разумно е да има огромен интерес към концесията. За здрава крава постоянно ще има покупател. Очаквам най-малко петима претенденти, само че самата концепция да се отдава на концесия нещо крепко, с цел да се оздравява болно дружество като БДЖ е изцяло сгрешен ", разяснява пред OFFNews авиоекспертът Кристиян Кръстев, някогашен длъжностен министър на превоза в държавното управление на Марин Райков.

Идеята да се наливат пари от летището в БДЖ в действителност е повече от неуместна. През последните 10 години ГЕРБ потвърди и на най-необразования кантонер в страната, че не схваща безусловно нищо от жп превоз и докара родните железници до положение на действителен банкрут. За интервала единствено в БДЖ потънаха 2 милиарда лв., а услугата се утежни, пасажерите и товарите понижиха. Затова наливането на още пари в компанията би било еднакво на зле замаскирана кражба.

Според Кристиян Кръстев бъдещият концесионер ще предприеме разумни, обикновени и доста ефикасни стъпки за генериране на спомагателни доходи от столичното летище.

" Наистина е напълно просто да се изкарват повече пари - ще се появят доста повече магазини, заведения за хранене, заведения и атракциони, на които пасажерите да си харчат парите. Неизползваният капацитет е голям ", безапелационен е Кръстев.

Подобни позиции показват и доста други специалисти от родния авиобранш. Всички са уверени, че за столичната аерогара, която всяка година усъвършенства върха си за обслужени пасажери, ще има голям интерес и положителни предложения, само че съвсем никой от тях не е уверен, че надпреварата ще е почтено.

" Президентът Радев напълно разумно спря предходния опит за концесия, тъй като тогава летището щеше да попадне в собственик директно грозящ националната сигурност ", разяснява почитан източник на OFFNews.

Според него за момента няма безусловно никакви гаранции, че ГЕРБ са се отклонили от първичния си сюжет.

До момента остра реакция на политическо равнище има само от Българска социалистическа партия, която се разгласи против концесията. Столетницата твърди две много любопитни неща - че процедурата е нагласена за турски претендент и че сътрудниците в ръководещата коалиция от " Обединени патриоти " също са срещу.

Развръзката занапред следва...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР