Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и

...
Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и
Коментари Харесай

Съставено е четиридесет и седмото правителство на Царство България

Третото и четвъртото държавно управление на Александър Малинов са тридесет и шесто и тридесет и седмо държавно управление на Царство България, назначени с Укази № 4 и № 11 от 21 юни 1918 година и 17 октомври 1918 година на цар Фердинанд Сакскобургготски. Управлява страната до 28 ноември 1918 година, след което е наследено от държавното управление на Теодор Теодоров.
Въпреки че е формирано от политически дейци на съглашенофилски партии, новото държавно управление афишира, че ще продължи войната „ до надвит край “. Тази позиция е подбудена от твърдото решение на страните от Съглашението да водят мирни договаряния с България едвам при безусловната ѝ капитулация. В началото на септември 1918 година ситуацията в българската войска на Южния фронт внезапно се утежнява. Не доближават облекла, храна и муниции, ускорява се болшевишката агитация. Германия не изпраща авансово обещаните подкрепления. Съотношението в действие и бойна техника в множеството сектори от фронта е два до три пъти в интерес на съглашенските войски.
 Роден е Франсоа Мориак, френски публицист Роден е Франсоа Мориак, френски публицист
Роден е на 11 октомври 1885 година в Бордо, Франция, най-младият от петте деца в фамилията на банкер. Остава сирак в невръстна възрас...
На 18 септември същата година след продължителна подготовка и няколкодневни боеве съглашенските войски съумяват да пробият българската защита при Добро поле и да заплашат с обръжение българските войски на запад от р. Вардар. Военните неуспехи и тежкото състояние в тила стават съществена причина за експлоадирането на Войнишкото въстание. На 24 септември същата година въстанически отряди завземат Главната квартира на настоящата войска. За да върнат бойците на фронта, от пандиза са освободени водачите на Български земеделски народен съюз Александър Стамболийски и Райко Даскалов. Убедили се в безнадежността на задачата, те застават отпред на въстанието и на 27 септември същата година в Радомир афишират България за република. През идващите два дни въстаниците вършат опит да завладяват София, само че неприятната им организация и бавното напредване разрешават на държавното управление с немска помощ да ги разгроми. Раненият боен началник на въстанието доктор Даскалов и оповестеният за министър-председател на републиката Стамболийски минават в конспиративност.
Въстанието принуждава българското държавно управление да желае помирение от съглашенското командване. То е подписано на 29 септември 1918 година в Солун от Андрей Ляпчев и френския военачалник Луи Франше д`Еспере. България се задължава неотложно да изтегли войските си от Гърция и Сърбия (границите от 1914 г.), да демобилизира и обезоръжи армията си, като се изключи три пехотни дивизии и четири полка конница, да принуди немските, австро-унгарските и османските войски в период от четири седмици да изоставен територията ѝ. В плен попадат към 100 хиляди български бойци и офицери, заемали по време на военните дейности позиции на запад от река Вардар. Държавите от Съглашението недвусмислено заявяват, че оставането на цар Фердинанд на престола единствено ще утежни позициите на България при мирните договаряния. Затова на 3 октомври същата година с манифест „ към българския народ “ царят афишира своята абдикация. На престола се възкачва първородният му наследник Борис.
Непосредствено след подписването на примирието в Солун, България е окупирана от войски на Съглашението (без сръбски, румънски и гръцки, с цел да се избегнат изстъпления), които употребяват територията ѝ за военни дейности против Турция и Германия. Два месеца по-късно, Румъния окупира Южна Добруджа. В знак на митинг държавното управление на Александър Малинов подава оставка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР