Третокласници изписват букви в тетрадките, а после с таблет сканират

...
Третокласници изписват букви в тетрадките, а после с таблет сканират
Коментари Харесай

Третокласници си проверяват за грешки с кюар код

Третокласници изписват букви в тетрадките, а след това с таблет сканират кюар код, с цел да ревизират дали са изпълнили вярно упражнението. Техни съученици влизат в особено приложение на преносимия компютър и образуват думи с общ корен. Първите стъпки по компютърно моделиране се вършат пред екрана на компютъра, като хлапета би трябвало да изведат транспортен съд от лабиринт, следвайки заложен код. А по-големите безусловно „ влизат ” в международни музеи и галерии с 3D очила. Това видяха кметът Иван Тотев и зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов, който влязоха в няколко паралелки в ОУ „ Яне Сандански ”, с цел да се убедят по какъв начин се ползват новите технологии в клас.

Първата изненада бе още на входната врата, която се оказа заключена, даже за тях. Натискането на бутон 1 върху особено устройство свързва с защитата, а порталът се следи и от камера. „ Готино! ”, възкликна градоначалникът.

Домакините първо го вкараха в час по четене, където видеопроектор прожектираше върху бяла дъска картинка със стърчиопашка. Тя е интелигентна и хитрица, само че не може да пее, изясни Елана Диманова от 4. Г. В това време в 1. А изписваха ръкописно Р, без да се смутят от наличието на външни хора. В 3. В вървеше урок за корен на думата и учителката Десислава Минкова бе разделила малчуганите на групи. Тези с таблетите трябваше да пишат в тетрадките, след това да сканират кюар код и да си ревизират за неточности. В това време други се взираха в екрана на преносими компютри, където бяха изписани думите сол, здрав, диалект, мраз, град, лед. С всяка от тях трябваше да образуват нови думи, прибавяйки окончание от пъзел. Като се подберат подобаващите съчетания, на екрана се появява фотография на класа.

Гостите завариха 3. Б да прави първи стъпки в новия предмет „ Компютърно моделиране ”. А тъй като в учебното заведение се учи на две смени, 3. В имаше урок по български в кабинета по химия и физика. Освен с гигантската Менделеева таблица, каквато помни всеки възпитаник отпреди 20 година, той се оказа оборудван с два нови телескопа, макет с движещи се Слънце и Луна, проектор на небе.

Във всяка от класните стаи няма първи и последни чинове, а кътове за работа по групи. Децата са в обща среда и дружно вземат решение задания.

" Какво прави едно учебно заведение положително? Първото е сигурността и сигурността на децата, по тази причина се наложи да почакате на тротоара ", посрещна гостите директорката Маргарита Бозова. Следващите стъпки съгласно нея са материалната база, организацията на средата, образованието на педагогическия личен състав. Три години ОУ „ Яне Сандански ” кандидатства за модернизиране на образователната среда за пари от бюджета, който заделя за тази цел общината. Първата година бил обезпечен интернет, втората - устройства и проектори за всички стаи. Сега има 8 интерактивни дъски, преносими компютри и таблети за всеки преподавател. Последната година пристигнал ред на естествените науки и набиране на телескопи, планетариуми, модели и очила за виртуална действителност. „ Очилата са към момента лимитирани бройки и могат да се употребяват единствено от някои възпитаници по време на час. На телефона се смъква приложение, апаратът се слага в предната част на очилата и видеото придобива 3D измерение, по този начин децата „ влизат ” в различен свят. Може да се употребява по „ Човекът и природата ”, по музика, астрономия, география. Много положително е приложението на Google Арт ан Калчър, който дават опция с очилата да се прегледа музей или изложба. Използваме ги към момента с по-големи деца - от 5. клас нагоре. Но добиваме куража да слизаме и на по-малка възраст ”, сподели Бозова. Тя не скри, че има известна опозиция от родители, които считат, че технологиите не са потребни за децата. Затова се търси баланс и мяра. Въвеждайки всяка иновация, екипът мисли по какъв начин да провежда новаторско образователния развой, тъй че да включва проучване, разбор на информацията, преправяне и потребление.
Резултатите са по-висока ангажираност на децата и липса на изоставащи, от няколко години в школото няма и повтарячи.

350 000 за компютри и програмен продукт в учебните заведения

" Благодарение на напъните на шефовете, настоятелствата, МОН и общината учебните заведения внедряват технологии, което е скъпо начинание - сподели кметът. - Общината в последните години затвърждава работата си за новаторски учебни заведения и опциите те да аплайват за съоръжение. До края на годината може би всички учебни заведения ще бъдат в облака. Това прави нашите деца осведомени с това, което и връстниците им по света имат. Тази година 200 000 лева бяха отделени от общинския бюджет за закупуване на механически средства, като общината финансира част от тези планове, а учебните заведения осигуриха и свое финансиране. Тази година са изразходвани към 350 000 лева в учебните заведения в Пловдив за компютри и софтуерни решения. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР