Трето правителство ще редактира българския План за възстановяване и устойчивост.

...
Трето правителство ще редактира българския План за възстановяване и устойчивост.
Коментари Харесай

Трети кабинет ще работи върху българския План за възстановяване

Трето държавно управление ще редактира българския План за възобновяване и резистентност. Това стана ясно след срещата сред премиера Кирил Петков и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. От известието на държавната пресслужба се схваща, че преработването на документа да отнеме две или три седмици.

" България ще направи промени в Плана за възобновяване и резистентност. Основната задача е да се отстрани корупцията, тъй като тя е една от огромните спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено сполучливо. Планът за възобновяване и резистентност би подсигурил на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от Брутният вътрешен продукт, само че, с цел да бъдат изцяло усвоени средствата, корупционните схеми би трябвало да бъдат стопирани. И тези процедура би трябвало да бъдат унищожени освен във връзка с евросредствата, а във връзка с цялата стопанска система ", съобщи министър-председателят.

Петков подчерта, че даже преправянето на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена точно, с цел да се подсигурява потреблението на средствата по най-хубавия целеви метод.

Преди седмица Европейската комисия разгласи, че е одобрила второ удължение с един месец на периода за оценка на проекта на България за икономическо възобновяване. Информацията от Европейска комисия на практика удостоверява, че страната ни надали ще получи предварителните заплащания от над 1.3 милиарда лева (13% от общия запас по проекта, който е над 12 милиарда лева до 2026 г.) в границите на тази година. До тази обстановка се стигна, откакто ГЕРБ не внесе своя вид на стратегическия документ, който краткотрайният кабинет пое с концепцията да коригира и надгради. В това време 18 страни към този момент са получили своите предварителни траншове, а Испания ще получи и първото постоянно заплащане по своя народен проект. 

Българският проект бе върнат с 43 забележки, които някогашният вицепремиер Атанас Пеканов определи по-скоро като лесни за изчистване механически бележки. Пеканов обаче удостовери, че има два огромни въпроса, които са доста по-трудни за разрешаване и по които е нужен консенсус в Народното събрание. Става дума за бъдещето на въглищните централи и тематиката за върховенството на закона.

" Днес и Европейската комисия удостоверява това, което имахме като неофициална връзка посред ни. Планът за възобновяване и резистентност е на финалната права, множеството съставни елементи са съвсем финализирани, само че остават тежките въпроси и договарянията в сферата енергетика, както и техническите разяснения във връзка с контрола върху основния прокурор. Убеден съм, че новото постоянно държавно управление ще успее да реши и тези последни въпроси, с цел да можем да се съсредоточим върху осъществяването на всички тези капиталови планове и най-важното – промените, които ще ни създадат по-силни като страна ", разяснява в четвъртък (16 декември) някогашният вицепремиер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР