Трето денонощие 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от

Трето денонощие 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от ...

Блокиран българин на остров Самотраки: Първият ден беше ужасно.


Трето денонощие 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия., остават блокирани на гръцкия остров Самотраки. Заради силния вятър и бурното море фериботите не могат да достигнат брега. Вчера беше направен опит един ферибот със 700 пасажери да приближи остров Самотраки, но не успя да акостира и пътниците се върнаха в Александруполис.

Местните власти вече осигуряват безплатна храна и нощувка на хората. Възникналият по-рано пожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.

За група българи краят на почивката в Гърция се превърна в безкрайно очакване - на ферибот. Николай прекарал седем дни на гръцкия остров Самотраки. На осмия така и не успял да си тръгне.

"Първия ден беше ужасно, нали, седяхме 24 часа до колата. И ние неслучайно и спахме до колата заради точно тая причина, че нямаше кой да ни каже, че няма да има ферибот и нали все отлагаха, че ще има, ще има. Всички бяха на пристанището и беше малко изнервено положението. Събота беше последният в 6, оттогава ферибот не е идвал", разказа Николай Николов пред БНТ.

В неделя на хоризонта се появила надежда - ферибот. Стигнал съвсем близо - на 100 метра от пристанището, но внезапно обърнал и се върнал. Причината е пак лошото време. И чакането продължило.

Някои си наели хотел. Други настанели безплатно в сградата на Гимназията и в къмпинга до пристанището. И започнали разходките до пристанището - по няколко пъти на ден.

"Тук от три дена примерно, откакто аз чакам плътно вече, денонощно .. за три дни всеки ден ми казват, че ще има ферибот, но информацията се отменя през три часа. Казват първо, че ще има, после, че няма да има...те и те не знаят какво става общо взето", казва Николай Николов.

Източник: dir.bg