Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър

...
Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър
Коментари Харесай

Собственикът на Емко Емилиян Гебрев тровен с Новичок?

Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър Петров и Руслан Боширов), криещ се под името Сергей Вячеславович Федотов, е бил обвързван с друго отравяне с Новичок, касаещо директно България. Става въпрос за българския бизнесмен Емелян Гебрев, а казусът е от април 2015 година. Това оповестяват изданията The Insider и Bellingcat, написа theins.ru
Агентурното си име Федотов е получил през 2010 година и в идващите 8 години интензивно е пътувал по Европа и Средна Азия, постоянно появявайки се тук-там, където са се провеждали значими политически събития. По-рано изданието " Фонтанка " обърна внимание на това, че Федотов дружно с Боширов и Петров първо са били в Прага, през 2014 година, а по-късно във Англия по отношение на отравянето на Скрипал.
По информация на The Insider и Bellingcat Федотов е бил и в България тъкмо в тези дни, когато е бил токсичен оръжейният търговец Емилиян Гебрев. При това, съгласно експертизата, той е бил токсичен с вещество от класа " Новичок ".
На 24 април 2014 година Федотов е дошъл с полет от Москва в Бургас. Той е имал билет за връщане за 30 април, само че вечерта на 28-ми се оказал в Истанбул, където срочно закупил билет за Москва. По-рано в този ден Гебрев е приет в болница незабавно, откакто губи схващане по време на банкет, който провел в София.
Сравнително по същото време зле се почувствал и синът на Гебре.в и един от мениджърите на неговата компания " Емко ", написа още theins.ru. Тримата са приети в болница със признаци на тежко отравяне. Лабораторията на Хелзинския университет, профилирана в химическото оръжие, е могла да откри следи от два органофосфати, които свидетелстват, че е бил изработен опит Гебрев да бъде погубен с нервно-паралитично вещество от фамилията на " Новичок ".
Месец по-късно Гебрев излиза от кома и положението му се усъвършенства. По-късно той споделя пред Bellingcat и The Insider, че през май положението му още веднъж внезапно се утежнява и отново постъпва в болница. Поредно съвпадане е, че през май Федотов се връща в България и още веднъж си потегля не с противоположен полет, който към този момент е бил поръчан, а през Сърбия.
На въпрос с какво той може да съставлява интерес за ГРУ, Гебрев отговори, че вижда единствено два вероятни претекста: първо, компанията му е правила доставки на оръжие в Украйна и второ, Русия е имала планове към оръжейния цех " Дунарит ", който е под контрола на неговата компания.
" Дунарит "
Ожесточената битка за " Дунарит " сред Пеевски и Цветан Василев лъсна в средата на лятото. Тогава беше лишен " краткотрайно " лицензът на оръжейната компания " Емко ", чийто притежател Емилиян Гебрев разгласи искания за " Дунарит " и то откакто заводът заплати 50 млн. лв. отговорности сега, в който вземанията бяха трансферирани към страната от офшорка, свързвана с Пеевски и когато икономическият министър Емил Караниколов поде самодейност за одържавяване на " Дунарит " . Моменталното заплащане на 50 млн. лв. сподели, че " Дунарит " е надалеч от финансови усложнения, както Караниколов опитваше да внуши и последваха насмешки, че в този момент ще бъде фиктивен закон забавни за Пеевски бизнеси да не могат да си заплащат задълженията, с цел да бъдат одържавявани – в негова изгода. Емилиян Гебрев пък непосредствено се оплака, че страната решила да замести офошрка на Пеевски в интерес на Пеевски, като нападна " Емко ". Караниколов пък настойчиво твърдеше, че Гебрев не е притежател на " Дунарит ", тъй като не било отразено в Търговския указател, макар че в акционерната книга на русенския оръжеен цех ясно написа, че " Емко " и Гебрев към този момент са притежатели. В разногласието се намеси и Цветан Василев, който разгласи, че Борисов и Пеевски решили, че " Дунарит " и КТБ им се поставят.
В последна сметка Караниколов почна да протака за " Дунарит " и абсурдът се измести към " Емко ", която беше лишена от контракт с " Кинтекс " – освен това като беше провалена пратка по контракт за Индия, подготвена да бъде товарена! Икономическият министър откри и нов метод страната да вземе " Дунарит " – на база на други задължения, които страната към този момент купила. Но позицията му бързо взе да омеква - Караниколов призна, че никой не е казвал, че " Дунарит " има финансови усложнения и се оправда, че законът е отговорен за усложненията на " Емко ", само че сподели и, че този закон е безразсъден.
Логично се стигна до митинги на служащите от " Емко " и то пред Министерския съвет. Четири дни, откакто започнаха митингите и виковете " Оставка " към Бойко Борисов, лицензът на " Емко " беше върнат, само че не и преди да минат значими оръжейни търгове в чужбина, на които компанията на Емилиян Гебрев не можа да взе участие. Това предизвика още един митинг, с обвинявания към страната, че е ограбила " Емко " поради договорите с " Кинтекс " и в интерес на ВМЗ-Сопот. Този митинг, обаче, си остана единствен и всичко бързо утихна - в очакване за ново развиване вероятно следващата година, въпреки че Емилиян Гебрев обществено благодари на Бойко Борисов за спасението на " Емко ", което подсказва по какъв начин разсъждава към този момент до неотдавна критикуващият страната предприемач.
Гебрев обаче смени тона при започване на 2019 година. Той непосредствено съобщи, че още веднъж има опит " да му откраднат " Дунарит ". Според него този път офанзивата била през Национална агенция за приходите - да се изготви недействителен инспекционен акт против него персонално, с цел да бъде взет " Дунарит ".
Буквално преди две седмици стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което Гебрев взе " Дунарит " и де факто ориста на русенския оръжеен цех отново е под въпрос.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР