Третият том на сборника Известия на Регионален исторически музей –

...
Третият том на сборника Известия на Регионален исторически музей –
Коментари Харесай

Археологът Дилен Дилов е сред седемте автори на трети том „Известия на Регионален исторически музей – Разград“

Третият том на сборника „ Известия на Регионален исторически музей – Разград “ бе публично показан в края на предходната седмица в Етнографския музей.
На представянето бяха и седмина от създателите в сборника: археологът Дилен Дилов, шефът на библиотеката в Разград Димитър Петров, Севим Куртчу от Кубрат, Айше Реджеб от Лозница, някогашният шеф на музея Галена Радославова, някогашният организатор на къщата музей „ Димитър Ненов “ Нели Николова и Георги Дзанев, основен организатор в музея в Разград.

В приветствието си шефът на музея Таня Тодорова напомни, че всички събития в календара на културната институция са отдадени на135-годишнината на музейното дело в Разград и 100 години от основаването на археологическото сдружение. Тя благодари на създателите за присъединяване в сборника и подчертава върху обстоятелството, че „ Известия “-та са неповторими в страната – със наличието, изключителната предпечатна подготовка и с първокласната полиграфия. Този том е отдаден на реставраторката в музея Стоянка Савова, която ни напусна през декември 2021 година Таня Тодорова пожела идващият алманах да е още по-цветен на тематики и създатели.

Преглед на изданието направи основният му редактор Георги Дзанев, измежду което всеки един от създатели в обобщение показа своята публикация в него.

В сборника са включени 31 публикации на 50 създатели от цялата страна, тематично разграничени в пет посоки: Археология; Нумизматика; История на българските земи XV-XIX в.; Нова и най-нова история “. Част тиража бе изкупен още по време на представянето на книгата. А носителката на тазгодишната премия „ Акад. Анание Явашов “ Марина Босева получи сборника като подарък от сътрудниците си. Тя бе създател в първите два тома на поредицата

Луксозното издание на музея излезе от пречат още предишния ноември, само че поради ограничаващите противопандемични ограничения, до момента не можеше да бъде показано пред необятна публика.

Издаването на „ Известия “-та е по концепция на някогашния шеф на музея Иван Иванов. Първите се появиха на бял свят през 2014 г, вторите – през 2017 година Главен редактор и на трите тома, отпечатани в издателство „ Фабер “ – Велико Търново, е основният организатор в Георги Дзанев, а в редколегията са негови сътрудници музейни експерти.

Третият том „ Известия на Регионален исторически музей – Разград “ може да бъде платен в билетния център на музея /на територията на „ Абритус “/ на цена 35 лв..



Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР