Третият кръг от мирните преговори между представители на талибаните и

...
Третият кръг от мирните преговори между представители на талибаните и
Коментари Харесай

Исторческо мирно споразумение се готви в Катар

Третият кръг от мирните договаряния сред представители на талибаните и афганистански политици започнаха в катарската столица Доха, предават международните медии. Като частни лица участват и членове на държавното управление в Кабул. Отсъстват неколцина политици, взели участие в мирните договаряния за Афганистан в Москва, измежду които експрезидентът Хамид Карзай, някогашният президентски консултант по националната сигурност Ханиф Атмер и ръководителят на партия "Джамиат и ислами " (Ислямско общество) Ата Мохамад Нур.

Встъпителни изявления за двудневната конференция направиха специфичният делегат на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад, специфичният делегат на Германия за Афганистан и Пакистан Маркус Поцел, както и катарският посланик Мутлак бен Маджид ал Кахтани.

Вторите междуафганистански договаряния се състояха на 28-30 май в Москва. На тази среща бе признато взаимно официално съобщение.

В почналата конференция под съпредседателството на Катар и Германия вземат участие над 60 афганистанци. Според известие от четвъртък на немското министерство на външните работи огромна част от участниците заемат или са заемали държавни постове, а останалите идват от разнообразни сфери на живота в Афганистан. Но и немското външно министерството, и талибаните прецизираха, че никой от афганистанците не съставлява държавното управление в Кабул.

Досега талибаните отхвърлят да договарят директно с държавното управление на Афганистан, защото го възприемат като марионетка на Запада.

Халилзад към този момент съобщи, че последният кръг от договарянията сред Съединени американски щати и талибаните е бил "най-продуктивният до момента ". Според американския делегат тогава е бил реализиран прогрес по четири тематики - гаранции против терористични офанзиви, евакуиране на американските войски, присъединяване във вътрешноафганистански разговор и договаряния и трайно и цялостно помирение.

Преговорите сред талибаните и Съединени американски щати ще бъдат прекратени за два дни поради срещата в Катар, съобщи представител на ислямистките бунтовници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР