Третите за тази година парламентарни избори се задават с пълна

...
Коментари Харесай

Парламентарни игри: Какво стои зад политическия хаос

Третите за тази година парламентарни избори се задават с цялостна мощ, само че показаните в 46-ото Народно заседание политически сили по всякакъв начин се пробват да основат заблуда за пред публиката, че към момента има възможностите за съставяне на държавно управление сред другояче съществено скараните между тях така наречен партии на смяната - " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме! ", и Българска социалистическа партия. Вече цяла седмица сред водачите на две от тях - Корнелия Нинова и Мая Манолова, тече гневна конкуренция коя да получи от президента Румен Радев третия изследователски мандат с обещанието да създадат всичко допустимо държавно управление да има. Останалите две обединения - " ИТН " и " Демократична България ", играят поддържаща роля, която надалеч не накланя везните към подобен резултат.

Лидерът на спечелилата изборите " ИТН " Слави Трифонов разгласи групата на Има Такъв Народ за съпротива, само че все пак оттова се пробваха да задвижат процедурата за избор на шеф на Българска народна банка с ясното схващане, че посоченият за възможен претендент от партията Любомир Каримански няма шансове да бъде определен.

На този декор от депутатите в настоящия парламент се чака да одобряват единствено актуализацията на бюджета, преди Народното събрание да се разпусне, и да дефинират датата за президентските избори. Към този миг обаче те настойчиво се пробват да затруднят тези решения - по силата на някакви свои тясно партийни сметки, които са напът да излязат криви за всички.
Кой е по-по и най-виновен за неуспеха на болшинството
На пръв взор дейностите на парламентарните обединения в тези сюжетни линии наподобяват безредни, само че за това има разумно пояснение. Политическото говорене по какъв начин с третия мандат може да се сформира кабинет с напразните към този миг очаквания, че " ИТН " ще премисли отхвърли си да договаря за друго държавно управление, друго от това, което предложиха при втория опит, не е нищо друго с изключение на тактичност от страна на останалите да бележит виновността на спечелилата вота през юли партия за задаващите се нови предварителни избори. Същия прочит има и авансово обреченият на неуспех ход на партията на Трифонов с опита да се задвижи процедурата за избор на шеф на Българска народна банка. Нейното разглеждане беше отсрочено във времето с гласовете на депутатите от " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ!Ние идваме! ", което пък се трансформира в комфортен мотив за представителите на " ИТН " да настояват в коридорите на Народното събрание, че откакто трите партии са бламирали предлагането им, те пък няма да се съгласят на диалози за сформиране на кабинет с третия изследователски мандат.

Паралелно с отлагането във времето на определянето на датата на президентските избори парламентарните обединения се пробват да държат в шах президента и да му наложат да одобри комфортния за тях вид на избори 2 в 1.
Кой да вземе третия мандат
Смисъл от дебата към това коя от останалите политически сили да получи третия мандат би имало единствено в случай че беше налице някакъв действителен късмет в действителност да се образува държавно управление. Такъв обаче към този миг няма, тъй като след неуспеха на диалозите към оферти от " ИТН " кабинет на малцинството четирите обединения се скараха между тях и започнаха да слагат червени линии за възможни договаряния за съставяне на кабинет с третия мандат. Първо от " Демократична България " сложиха изискването мандатът да бъде даден на " Изправи се БГ!Ние идваме! ", тъй като част от гласоподавателите им нямало да одобряват добре поддръжката за държавно управление с мандат на социалистите, а и в предизборното съглашение е записано, че обединяването няма да поддържа кабинет, излъчен с мандата на ГЕРБ, Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия. От тази позиция обединението към Мая Манолова наподобява равноотдалечена от всички, само че пък след диалозите за държавно управление с първия връчен от президента мандат от " ИТН " ги оповестиха за " предатели ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР