Трети месец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се бори с

...
Трети месец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се бори с
Коментари Харесай

ДПС откри, че Брюксел е неговата родина

Трети месец водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се бори с лошотия въпрос коя е неговата татковина и не може да показа безапелационен отговор на обществото. В Турция сподели, че е Турция (прародината-майка), в България уточни страната, където живее от 51 години и която имала обща пра-пра-родина с Турция, а в Брюксел се отхвърли от българския държавен глава посредством тъжба против него до евродепутатите от непознати страни.

Оплетен в личния си политически гаф и в несръчните опити да се измъкне от него, той реши да го изнесе на интернационален терен, тъй като информацията за България там е по-оскъдна, в сравнение с тук. Представи се за жертва на политическо гонене, без да каже кой му направи тази пакост в потурите.

Тримата представители на Движение за права и свободи в Европарламента Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели разпратиха на 30 август до всички евродепутати с недоволство от президента Румен Радев, че е запитал обществено Мустафа Карадайъ коя е неговата татковина. Без да обяснят от кое място е зародил този въпрос, те го упрекнаха, че е употребявал " език на омразата ", който слага " под сериозна опасност демокрацията в България и етническия мир ". Писмото, което е изпъстрено с изречения в отбрана на националните малцинства, е по-убедително с

 

това, което премълчава, а не което споделя

 

Освен че крият произхода на абсурда (предизборна визитация в Истанбул на Карадайъ с откровения при турския президент Реджеп Ердоган), създателите му усърдно заобикалят да разкрият генезиса на Движение за права и свободи като етническа партия. Те упрекват Радев, че нарушава член 92 от Конституцията на България, съгласно който " президентът въплъщава единството на нацията ", само че не помнят какво написа в чл.11, съгласно който " не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа ". Антиконституционното държание на Движение за права и свободи за тях не е проблем, въпреки и да сочат, че въпросът на Радев е провокирал " отрицание измежду българските жители от турския етнос и мюсюлманите - и освен " (кои други?). Защо не са посочени други етноси и религии, а се подчертава на мюсюлманите, които съгласно писмото били 14% от популацията на страната? Откъде са тези данни, откакто при последното броене през 2011 година мюсюлманите са били 7,83%? През септември стартира ново национално броене и ще се види до каква степен претенцията на Движение за права и свободи за двойно по-голямо число е оправдана. Във всеки случай даже с това писмо Движение за права и свободи се саморазобличава като етническа партия.

Ако беше инцидентно недовиждане, създателите на писмото, които надали са единствено тримата евродепутати, щяха да си създадат заключения по какъв начин да не се злепоставят в Брюксел. Но в текста проличава към този момент отработен жанр. Въпреки че август е отпускарски месец и Европарламентът е празен и полутъмен, Движение за права и свободи възприе тактиката да пръска вътре светлината на своите истини. През този период преди челната офанзива против Радев имаше други две писма против назначеното от него служебно държавно управление. Те също представяха Движение за права и свободи като безпомощна жертва на държавен тормоз. Едното заклеймяваше вътрешния министър (Бойко Рашков), че преди изборите на 11 юли принудил посочени от него членове на Движение за права и свободи да подпишат 10 200 предупредителни протокола да не нарушават публичния ред, което им подействало стресово в акцията. И в това писмо най-важното нещо е недоизказано: че мярката е имала за цел да подсигурява почтеност на изборите, като предотврати купения избор.

 

По-сърцераздирателно е другото писмо,

 

в което Движение за права и свободи вменява на служебното правителство изобилие от грехове, тъй като е реагирало със особено решение от 4 юни в отговор на американските наказания за корупция против три лица по Закона " Магнитски ". Сред тези лица, както е  известно, е някогашният народен представител от Движение за права и свободи и огромен олигарх Делян Пеевски. Но името му не е упоменато в писмото, което скрива, че Движение за права и свободи се впуска в отбрана на човек с неприятна интернационална известност, пакетиран дружно с различен олигарх от хазартния бизнес - Васил Божков.

Авторите на писмото осъждат както американските наказания като противозаконни и противоречащи на европейските наставления, по този начин и българските управляващи, които въз основа на тях са съставили " черен лист " на 121 свързани физически и юридически лица. Едва ли са разчитали на правна неначетеност на евродепутатите, тъй като са го адресирали до ръководителите на две профилирани комисии в Екологичен потенциал по въпросите на човешките права, корупцията и върховенството на закона - Хуан Фернандо Лопес Агилар, ръководител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, и Адриан Васкес Лазара, ръководител на Комисията по правни въпроси. И двамата са испанци и би трябвало да знаят, че Испания бе от страните, които дълги години помагаха за издигане на европейската правна просвета в България. Само че единият е социалист и игра значима роля в Екологичен потенциал за разобличаването на партията на Бойко Борисов ГЕРБ като нарушителка на върховенството на закона, а другият е либерал от политическото семейство на Движение за права и свободи. 

Въпреки другата си политическа принадлежност двамата би трябвало да я надмогнат, когато става дума за интернационално преследвана корупция. Затова Движение за права и свободи сподели недостатъчна предпазливост, търсейки закрила в чужбина на Пеевски и свързани с него лица. Но при подреждането на партийните ценности явно той продължава да стои прекомерно високо, щом се прави подобен обезверен опит за представяне на глобените по " Магнитски " лица и техните производни като беззащитни жертви на държавен и интернационален произвол. По адрес на служебното държавно управление е плиснат цялостен котел чернилка:  " Смятаме за неоспоримо, че Министерският съвет на Република България е нарушил главните правила на Европейския съюз, в това число правото на обективен развой, правото на защита от гонене, нечовешко и унизително отношение, хипотеза за невиновност, свобода на изложение, независимост на избор на специалност и право на труд, независимост на стопанската инициатива и тъждество пред закона, които са съществени правила и са прокламирани в Хартата на главните права на Европейския съюз и Европейската спогодба за Защита на правата на индивида и главните свободи. "

 

И по какъв начин е станала тази държавна срамота?

 

Чрез апел на премиера Стефан Янев към банките да замразят сметките на обвързваните лица (много от които са милионери). В резултат на това ето на какво са обречени горките милионери: " Това ще направи за тях на практика
невероятно да имат какъвто и да е контакт с обществените управляващи в личната си страна, както и няма да могат да задоволяват най-елементарните си съществени потребности - като вода, храна, електричество, опазване на здравето, получаване на заплати и пенсии, заплащане на налози и такси ". Ето такава страна е България! Дори пандизчии не би трябвало да лишава от самун и вода, а личните си милионери, които лишава от достъп до банките, на процедура ще лиши и от достъп до обществените институции, тъй като по какъв начин да се явят там с празни ръце и джобове? По този въпрос Васил Божков е давал няколко пъти пояснения в своя профил във Facebook.

Затънало в такива ядове, Движение за права и свободи не вижда друга вяра, с изключение на да се примоли за помощ в Брюксел. Засега не долита нито тон за поддръжка. Но отпуските свършват и нечий взаимен глас може да се отзове. Тогава Карадайъ публично ще има учредения да ни съобщи, че там е разкрил своята същинска татковина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР