Трети ключов кадър на ГЕРБ се оказа замесен в любопитна

...
Трети ключов кадър на ГЕРБ се оказа замесен в любопитна
Коментари Харесай

Вежди Рашидов също купил апартамент в тузарския Изток на апетитна цена

Трети основен кадър на ГЕРБ се оказа забъркан в любопитна имотна договорка. Бившият министър на културата и сегашен народен представител Вежди Рашидов не е останал по-назад от сътрудниците си Цветан Цветанов и Цецка Цачева и също се е сдобил с апартамент в тузарския столичен квартал " Изток " на много преференциална цена. Това разкрива следствие на Антикорупционния фонд.
Фирмата на Вежди Рашидов - " Рашидов Пропъртис " ООД, е купила апартамент и два гаража с обща повърхност 155 квадратни метра за цена от 90 хиляди евро или 580 евро на квадратен метър. А цените в районна постоянно надвишават 2000 евро на квадратен метър. Продавач, както и при покупко-продажбите на Цветанов и Цачева, е компанията " Артекс ".
От Антикорупционния фонд са потърсили Рашидов за коментар. " Отговорът, който получихме, е че поради незавъшения стадий на градежа на този апартамент, както и закупуването на жилища и в други здания на Артекс, цената е била контрактувана по този метод. “Фирма „ Рашидов пропъртис “ ООД, както и аз персонално не разполагаме с информация за комерсиалната политика на „ Артекс Инженеринг “ АД, предоставяните цени и обособените търговски отстъпки”, е декларирал депутатът в отговора си, пишат от фонда в известие до медиите.

През юли 2018-та правосъдният министър Цецка Цачева закупува от строителната компания „ Артекс “ апартамент с повърхност 199 квадратни метра. С спомагателните гараж и таванско помещение площта доближава 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато постройката е била на стадий „ недодялан градеж “, е единствено 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след договорката жилищата в тази постройка, която е и една от най-луксозните в региона, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.
Според отдел „ Продажби “ на " Артекс " жилищата на високи етажи в техните здания се продават на цени към 2 200 евро на квадратен метър без Данък добавена стойност.
След оглед с брокер на апартамент в същата постройка, получихме оферта близо два пъти по-висока от цената, заплатена от Цачева, за жилище, което е близо два пъти по-малко като повърхност и на по-нисък етаж. Според брокера на високите етажи цените варират сред 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър, пишат от Антикорупционния фонд.
Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент единствено седем месеца по-рано, е сред 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо сред 300 и 400 хиляди евро.
На въпрос на Антикорупционен фонд по отношение на цената по договорката от пресцентъра на Министерство на правораздаването получихме сбит отговор по телефона - апартаментът е закупен на стадий “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде заявен по законовия ред и в период, който към момента не е изминал.
Три четвърти от апетитния парцел са благосъстоятелност на Цачева против сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

Вчера от " Свободна Европа " разкриха, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е закупил първокласен апартамент на цялостен етаж от постройка в " Изток ", с частен гараж и ВИП асансьор. За него цената също е била преференциална.
По-късно Цветанов изясни, че за задачата заменил два свои други жилището и допълнил със сумата от 100 000 лв., за част от която теглил заем, а друга част покрил със спестявания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР