Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец, открил

...
Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец, открил
Коментари Харесай

Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец

Трети израелец умря след вчерашното нахлуване, осъществено от палестинец, разкрил пукотевица в претъпкано заведение в центъра на Тел Авив. Израелските сили за сигурност оповестиха, че са разкрили и ликвидирали нападателя тази заран, съобщи Асошиейтед прес.

Телавивска болница заяви през днешния ден следобяд, че 35-годишният Барак Луфан, който е бил ранен при стрелбата, е умрял от раните си.

Стрелбата нощес, която беше открита в централен регион, цялостен с питейни заведения и заведения за хранене, провокира подиуми на всеобща суматоха в сърцето на оживения град.

Това беше четвърто нахлуване, дело на палестинци, за последните три седмици, осъществено във време на напрегната конюнктура към началото на Рамазана. Десетки хиляди палестинци участваха в Ерусалим в днешните първи за свещения за мюсюлманите месец петъчни молебствия, при засилено наличие на израелските сили за сигурност. Засега не се оповестява за вълнения.

Израелският министър-председател Нафтали Бенет се срещна с ръководители от сферата на сигурността и разгласи, че значим граничен пункт със Западния бряг покрай родния град на атентатора ще бъде затворен.

" Всеки палач ще знае, че ще стигнем до него, и всеки, който оказва помощ на терористи, би трябвало да знае, че цената, която ще заплати, ще бъде непоносима ", сподели Бенет.

Израел позволи на палестински дами, деца и възрастни да влязат в Ерусалим от окупирания Западен бряг, с цел да вземат участие в молитвите. Миналата година митинги и конфликти в свещения град по време на Рамазана провокираха 11-дневна война в Газа.

Израелската контраразузнавателна работа Шин Бет разпознава вчерашния нападател като 28-годишния Раад Хазем, палестинец от град Дженин на окупирания Западен бряг. Според израелското контраразузнаване той не е принадлежал към радикална формация и няма досие. Шин Бет добави, че Хазем е влезнал в Израел нелегално без позволение.

Преди 20 години бежанският лагер в Дженин стана мястото на една от най-кървавите борби по време на втората палестинска интифада (въстание). Тогава, през април 2002 година, израелските сили за сигурност се сражаваха с палестински бойци в лагера в продължение на близо три седмици. Загинаха 23 израелски бойци и минимум 52 палестинци, в това число цивилни, по данни на Организация на обединените нации.

Израелската войска постоянно прави интервенции за арестуване на лица в Дженин и постоянно е подлагана на обстрел там. Палестинската власт, която управлява част от окупирания Западен бряг и съгласува с Израел въпросите на сигурността, наподобява няма огромен надзор върху региона, отбелязва Асошиейтед прес.

След вчерашното нахлуване починалите израелци през последните седмици станаха 13, което прави това една от най-сериозните талази на принуждение през последните години.

Палестинското придвижване Хамас, което ръководи линията Газа, приветства нападението, само че не пое отговорност. Президентът Махмуд Абас, който управлява Палестинската власт, осъди офанзивата и съобщи, че убийството на цивилни от която и да е страна " може да докара само до още по-голямо утежняване на ситуацията ".

Всички атентатори от последните седмици наподобява са работили сами или с минимална поддръжка от дребна клетка. За трима се допуска, че са се разпознали с екстремистката формация " Ислямска страна ". Но не наподобява радикални групировки да са ги обучавали или да са организирали нападенията, отбелязва Асошиейтед прес.

С желание да се избегне повтаряне на миналогодишната война, израелските, йорданските и палестинските ръководители имаха поредност срещи през последните седмици за разискване на способи за запазване на спокойствието.

Израел предприе редица стъпки с такава цел, в това число издаване на хиляди спомагателни разрешителни за работа на палестинци от ръководената от Хамас линия Газа. Но нападенията пораждат от ден на ден апели в Израел за по-строги ограничения.

Бахрейн осъди нападението в Тел Авив, дефинира го като " терористична интервенция " и изрази съболезнования на околните на жертвите и на израелското държавно управление, съобщи Ройтерс.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР