Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на

...
Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на
Коментари Харесай

Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност


Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ. Това е завършващият стадий на физическото пускане. Новата нуклеарна мощ се построява от Групата компании ASE, част от съветската корпорация „ Росатом “.

Процесът на физическото стартиране на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ стартира на 18 август 2017 година, когато, след провеждането на всички подготвителни действия, в реактора бе сложена първата топлоотделяща сборка. Общо в реактора са заредени 163 топлоотделящи сборки. Всички действия се изпълняваха в автоматизиран режим със съблюдаване на всички правила за сигурност и с изпреварване на графика. Разрешението за зареждане на свежо нуклеарно гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе публично получено от Националната администрация за нуклеарна сигурност на Китай (NNSA-National Nuclear Safety Administration of China) на 9 август 2017 година

Зареждането на свежо нуклеарно гориво бе приключено предварително и след приемането на всички нужни позволения Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ. С това стартира ръководена верижна реакция, системите за надзор фиксираха появяването на първите неутрони. По-нататък следва енергийното пускане с включването на Трети енергоблок към енергосистемата на Китай.

„ Днес се състоя основно събитие в строителството на втори ред на Тянванската АЕЦ “, съобщи президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко. „ Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ, след което ще последва енергийното стартиране на реактора. Показателно е, че първите два енергоблока, издигнати от нас в съдействие с китайските сътрудници, са приети за най-хубавите в страната. На площадката на централата ние внедряваме най-съвременните си разработки и технологии в региона на атомната енергетика и ръководството на строителството. Надяваме се, че и втори ред на Тянванската АЕЦ (Трети и Четвърти енергоблок) ще служи дейно на китайския народ, укрепвайки съдействието сред нашите страни “, сподели още Лимаренко.

Тянванската АЕЦ е тай-крупният обект на руско-китайското икономическо съдействие. Пускането на Първи и Втори енергоблок бе през 2007 година Ежегодно те създават повече от 15 милиарда кВтч. електрическа енергия. Началото на комерсиалната употреба на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планувано за 2018 година

www.niaep.ru; www.atomstroyexport.ru; www.aep.ru; www.atomproekt.com
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР