Tрети ден продължава ремонтът на жп-линията на изхода на Кресненското

...
Tрети ден продължава ремонтът на жп-линията на изхода на Кресненското
Коментари Харесай

Пускат влаковете през Кресненското дефиле до довечера

Tрети ден продължава ремонтът на жп-линията на изхода на Кресненското дефиле, придвижването на влаковете ще бъде възобновено, най-рано по здрач през днешния ден, съобщи БГНЕС. Днес сутринта, 64-часа след дерайлирането локомотива на пътническия трен Петрич-Благоевград, огромната-50-тонна канара, към този момент полуразбита и отместена от линията, както потрошения от конфликта с нея локомотив, към този момент ги няма, само че и влаковете също. Вчера частта от над 50-тонната скала, която бе върху линията, бе разрушена, а по-голямата част от нея катурната в ров, с цел да не пречи.

Късно нощес е заменен 20-метров сектор от изкривените при дерайлирането релси, както и изпокъсаните траверси под тях. Днес замененият сектор ще бъде нивелиран, а след тово под него подложен и нови баласт/натрошени камъни/. В 9 часа тази заран паркирания през нощта преди тунел екскаватор с хидравличен чук стартира разбиването на скалния пай сред жп-линията и ската. Той таман поразчупи скалата-дълга 2 и необятна 0.8 метра, когато се наложи да се отдръпна.

От гара Черниче дойде жп-влекач с инсталиран върху него кран със „ щипка ”. Той достави нови траверси, които смъкна край жп-линията, а по-късно стартира да качва върху платформата старите траверси и релси, както и развалените елементи от локомотива. При повдигането на една от релсите, „ щипката ” се блъсна в жп-платформата и по този начин се скъса хидравликата й. Което наложи да отиде до гара Яворов, с цел да бъде осъществен ремонт, защото не се откри такава част. Така жп-влекачът бе първият трен, минал през авариралата жп-линия. На място чакаха да се включат в обрушването на близо 100-метровата отвесна скала, надвиснала над релсите, и група алпинисти.

„ Днес времето е по-благоприятно, ще блъснем всичко несигурно, свлачището е вследствие на труса от сутринта в понеделник, плюс падналите дъждове ”, изясни алпинистът Станимир. „ Продължаваме аварийно-възстановителните работи, влиза пробивна машина, чакаме и вагони с баласт с цел да баластрираме, по-късно възвръщаме контактната мрежа. Ако се наложи ще се извърши обрушване на ската, с цел да предпазим стоманения път. Надявам се в късния след обяд да възстановим придвижването на влаковете ”, сподели пред БГНЕС инж. Бисер Минчев-главен инспектор по сигурността на НКЖИ.

Двадесетина служащи с стоманени вили в ръце ще оформят насипа под релсите, и в случай че всичко върви по проект, тази вечер, или 72 часа след най-голямата пакост през последните 20 години, влаковете още веднъж ще тръгнат през дефилето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР