Трети ден повече от половин Украйна е без ток. Президентът

...
Трети ден повече от половин Украйна е без ток. Президентът
Коментари Харесай

Хирурзи в Киев оперираха 3-месечно бебе под светлините на фенерче

Трети ден повече от половин Украйна е без ток. Президентът Володимир Зеленски заяви, че предпочитано се работи за възобновяване на тока и водата в лечебните заведения и други значими места, само че работата върви мъчно и постепенно. На фона на бомбардировки и в съвсем непроницаем мрак, 3-месечно бебе със сърдечна непълнота и белодробен оток беше оперирано сполучливо в Киев. Момиченцето към този момент е било на операционната маса, когато токът в болничното заведение стопира поради съветски обстрел над града. Въпреки компликациите, хирурзите вземат решение да продължат интервенцията и да дадат късмет за живот на детето.

Сряда, Детската болница в Киев. В този миг градът е подложен на масиран съветски обстрел. Токът стопира. На операционната маса лежи 3-месечно бебе.

" Ето по този начин ще правим сърдечна интервенция. Без ток. Никой не знае какво се случи, само че всичко потъна в мрак. Ще включим генераторите, само че сме в конкуренция с времето. Такава е обстановката. Радвайте се, руснаци, едно дете лежи на операционната маса без никаква светлина. Поздравления! ", споделя Борис Тодуров, хирург.

Малкото момиченце има остра сърдечна непълнота, поради която е получила и белодробен оток. Оперират я по неотложност, генераторите са включени, само че осветлението угасва. За да спасят бебето, лекарите не престават интервенцията под лъчите на фенерчета и челници.

" Това беше най-трудната интервенция в цялата ми кариера. Нямахме електричество, нямахме вода. Обяснихме на родителите какви са рисковете, само че нямахме различен избор - или трябваше да оставим това бебе да почине, или да създадем всичко по силите си да му дадем късмет ", споделя Илия Йемец, кардиохирург.

Момиченцето към този момент е в устойчиво положение и постепенно се възвръща. Доктор Йемец не гледа на себе си като на воин. Смята, че го е водила същата тази мощ, която гори в сърцата на всички украинци през миналите месеци.

" Надеждата умира последна. Надеждата, че ще оцелеем ", споделя Илия Йемец.

В деня, в който се прави интервенцията, в болничното заведение има 190 пациенти. Нито един от тях не губи живота си. Руските удари в сряда оставиха 70% от Украйна без ток, тук-там и без вода. Днес половината страна, в това число столицата Киев не престават да са на мрачно.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР