Трети ден коментарите, анализите и прогнозите за месния вот не

...
Трети ден коментарите, анализите и прогнозите за месния вот не
Коментари Харесай

Политолози, социолози и антрополози обиколиха сутрешните блокове

Трети ден мненията, анализите и прогнозите за месния избор не стихват. Експертите приказват, изясняват и коментират. Тази заран близо 10 души изрекоха мненията си в утринните блокове на три от малките екрани. Дано да са потребни с говоренето си, тъй като гласоподавателите може и да се изгубят в толкоз доста размишления и пристрастености.
Ето какво споделиха те:

За резултатите от локалния избор на 27 октомври пред Българска национална телевизия приказваха Харалан Александров, обществен антрополог и Цветозар Томов, социолог.

.
Снимка: Цветозар Томов и Харалан Александров

Според Харалан Александров е явно, че огромните систематични партии са в добра кондиция. „ ГЕРБ резервира водещата си позиция доста изрично, доста безапелационно. Българска социалистическа партия прави доста сериозна стъпка, като имаме поради, че тя беше в нещо като будна кома и в този момент още веднъж е на терена. Движение за права и свободи, която мина през сложен интервал още веднъж доста мощно се връща, което в някакъв смисъл приказва за нормализация на политическата система. “, сподели той

" Манолова притегля углавен избор против ГЕРБ, само че тези хора не са десни. Кандидатите на ГЕРБ завоюваха от раз, само че ще работят с много цветни общински препоръки ", добави общественият антрополог.

Според него резултатите са нормализирали ръководството, само че хората са алармирали, че желаят повече внимание и работа ", разяснява общественият антрополог.

" Резултатът на патриотичните партии беше неприятен, само че това е обикновено поради връзките им последните месеци. На фона на това Вътрешна македонска революционна организация имаха положителни резултати ", разкри Александров.

„ Мисля, че в общи линии тези избори потвърдиха тази картина на политическите настроения, която се отрази и на резултатите от изборите през май за Европейски парламент, несъмнено при тардиционно по-големия интерес и по-високата интензивност. “, изясни Томов. Според него тези избори са затвърдили резултатите от евроизборите.

" За Бонев гласоподаваха младежи, а и от " Демократична България " се оправиха добре ", сподели Томов. По думите му ГЕРБ са изгубили 80 000 гласа на кметските избори и ръководещите имат проблем с т.нар градска десница.

" Манолова беше подкрепена от десни партии, само че не и от десни гласоподаватели ", съобщи Томов.

" Не чакам нито Бонев, нито " Демократична България " да изразят поддръжка към претендентите на втори тур ", разкри Цветозар Томов.

.

Снимка: Стойчо Стойчев и Атанас Стефанов

В утринния блок на Нова тв бяха поканени политологът Стойчо Стойчев и социологът от „ Тренд “ Атанас Стефанов.

Според Стойчев хората, които са дали своят вот за Борислав Игнатов няма да отидат да гласоподават на балотажа за Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

По думите му, в случай че ГЕРБ съумеят да активизират 200 000 души, какъвто е нормалният брой на електората им в София, ще съумеят да завоюват на балотажа. За София чакам спокойна акция, сподели той. Позитивният избор на изборите беше за Борис Бонев, съобщи Стойчев. Според неговата догадка Бонев би имал по-успешен резултат от Мая Манолова, в случай че беше останал на балотаж, а тя е притежател на партийност и е обвързвана с Българска социалистическа партия.

Според Стойчев гласоподавателите в София, подкрепили на първи тур Борислав Игнатов, на балотажа всеобщо няма да гласоподават.

„ Тези, които отидат да гласоподават за районни кметове, ще гласоподават за тях, само че ще се въздържат да гласоподават за един от двамата претенденти за столичен кмет “, сподели още Стойчев.

По думите му в България на балотажа постоянно се активизира доста мощен антивот.

Коментарът на Атанас Стефанов бе, че доста постоянно при балотажите има отмалялост. Според него столицата не е синя и алена, тя е на доста повече елементи кандидатури като тази на Борис Бонев имат късмет за в бъдеще.

Според Стойчев главната цел на претендентите, останали на трето и четвърто място на първи тур, ще е да покачат политическата си цена, като се чака чак в края на работната седмица да призоват за поддръжка на един или различен претендент на балотажа.

„ Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова към този момент не създава този углавен избор. Това ще натежи върху това гласоподавателите на Игнатов и Бонев по-скоро да не вземат участие в балотажа”, съгласи се Атанас Стефанов.

Той дефинира като втората огромна борба на балотажа тази в Пловдив.

„ Това също е един очебийно десен град. Струва ми се, че към този момент е по-десен и от София. Това си проличава и от този вот”, разяснява Стефанов. „ Там забавно ще е да забележим или тези, които не са излезли да гласоподават, или по какъв начин ще бъдат пренасочени гласовете, събрани от третия и четвъртия”.

Що се отнася до exit poll изследванията в деня на първи тур, които даваха преднина на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, Стефанов изясни, че е имало злоумишлена интервенция върху проучването.

„ Имало е организация, която е желала да създаде интервенция върху местата, където се прави exit poll. Видяхме кое е било заинтригуваното лице – Дани Каназирева”, сподели той.

Що се отнася до балотажа във Варна политолозите считат, че там изборът е непредсказуем.

Пред бТВ приказваха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев (на снимката) пред бТВ.
.

Според двамата коментатоир изборната интензивност надали ще се увеличи в неделя на втория тур на локалните избори, когато в 2/3 от регионалните центрове ще се вземат решение на балотаж кой ще е градоначалник.

Според Чолаков множеството хора, изключително в столицата, ще решат, че борбата е предрешена и няма да излязат да дадат своя глас. Както знаете в столицата балотажът е сред Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Чолаков разяснява и че има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, само че без главната позиционна мощ Българска социалистическа партия да съумява да надделее уверено в тази борба.

Според Стефан Георгиев регионалният победител е ГЕРБ, само че картината в страната е доста шарена, тъй като в някои общински центрове партията е на трето място. Той изясни, че на втори тур ще се следи конфигуриацията статукво- смяна.

Чолаков посочи, че българският гласоподавател не е толкоз сериозен към прегрешенията на политиците и евентуално това е и бъдещето - политици да печелят избори от пандиза, като засяга успеха на кандидта-кмета от Несебър, който завоюва безапелационно с близо 60% поддръжка, до момента в който е зад решетките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР