Трети ден граждани протестират пред сградата на Народното събрание срещу

...
Трети ден граждани протестират пред сградата на Народното събрание срещу
Коментари Харесай

Протестиращи искат вето на Закона за Черноморското крайбрежие

Трети ден жители стачкуват пред постройката на Народното събрание против бетонирането на родното Черноморие, съобщи БГНЕС.
Днес Народното събрание утвърди ремонти в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съгласно които палатки, кемпери и каравани могат да се разполагат единствено в категорично избрани зони. Забранява се също по този начин разполагането на плажни такъми върху пясъчните дюни.
„ Половината от дюните останаха без отбрана. Остава неуреден казусът с голямото количество частни дюни и плажове, които са приватизирани и няма никакви санкции за строителство. Затова ще желаяме президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху признатите от депутатите по-рано през днешния ден промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ”, сподели Тома Белев, който е измежду протестиращите.
„ За нас е значимо дюните да са опазени. 12 години депутатите не вършат нищо по този въпрос ”, съобщи Белев и добави, че ще изискат от Европейската комисия да предизвика дело против България за позволеното заличаване на черноморските дюни.
Сред недоволните са и кметът на регион „ Средец “ Мария Ачкова, общинският консултант Марта Георгиева, и музикантът Васил Гюров, който беше претендент за евродепутат на последните избори.
„ Този закон се гласоподава не в полза на обществото, а се гласоподава в полза на няколко индивида, които желаят да си разчистят пътя към застрояване на нашето крайбрежие. За следващ път се видя, че нищо не се прави за запазване на плажовете и дюните, а само се одобряват текстове, които целят да изгонят дребното останали хора, които държат на българското Черноморие да ги изгонят на други места “, сподели Гюров и акцентира, че гласувалите депутати не са били осведомени с текстовете на вносителя.
Гюров акцентира, че от години къмпинги у нас няма, а има вилни селища, които са със градежи. „ Ще продължаваме да се борим макар системата и компликациите, които ни се основават. Вярваме, че към момента има вяра и, че страната е наша и би трябвало да си я върнем “, добави още той и разясни, че главното им искане е преди да се вкарват каквито и да било забрани, би трябвало да се основат условия за отмора с палатки и каравани на хората, които в този момент могат да отидат само в Гърция, Турция и на други места в Европа.
Протестът беше подсилен и от хора, пристигнали с кемпери. Те направиха няколко обиколки на централната градска част. Очаква се недоволството да продължи и в идващите дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР