Трети ден екип от български инженери и специалисти по антиземетръсно

...
Трети ден екип от български инженери и специалисти по антиземетръсно
Коментари Харесай

Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания

Трети ден екип от български инженери и експерти по антиземетръсно строителство прави оценка на вредите от трусовете в Албания. Те са част от интернационална възстановителна интервенция, която се организира от Организация на обединените нации и Европейски Съюз и включва специалисти от 15 страни.

Намирам се на една от уличките в Дурас, 12 дни откакто опустошителното земетресение, което удари адриатическа Албания и аргументи гибелта на 51 индивида. Сега главният въпрос е кои здания са годни и кои би трябвало да бъдат разрушени и би трябвало да бъдат издигнати още веднъж.

С тази задача се заеха 12 експерти по сеизмично строителство, които отпътуваха за Албания.

От кординатора на задачата на Европейски Съюз получават първите си инструкции по време на вечерния брифинг на многонационалния екип специалисти, оценяващи вредите.
Питър Хлиеър - началник на екипа на Европейски Съюз и координатор на интернационалния контингент: Когато вземете решение, че хората могат да се завърнат, би трябвало да сте уверени, че е безвредно. Вие сте тук, тъй като сте специалисти и албанските инженери ще се усещат още повече спокойни, след вашите избори ".
На идващия ден стартира трескава работа. Всяка постройка се подлага на подробен разбор,
инж. Борислав Симов: Тука отчитаме за якостта на бетона.
Българските инженери имат единствено 20 минути за оценка на вредите по проучваната постройка. След това минават на идната.
инж. Борислав Симов: " С този апарат откриваме армировката. Разбираме какъв е диаметърът и бетоновото покритие.  © БГНЕС
Не закъсняват и първите изводи.
проф. доктор инж. Петър Павлов: Некачествен бетон, некачествено осъществяване, допускам не са имали задоволителен опит сътрудниците в Албания. За страдание също се следи много слаба армировка тук-там.проф. доктор инж. Богомил Петров - началник на екипа: Правени са промени в процеса на употреба на постройката, разширявани са отвори, премахвани са стени, в последна сметка всичко това е довело до много сериозен проблем на постройките.
В Тумане стартира събарянето на най-пострадалите от труса здания. В Дурас интервенцията по прочистването протича непрекъснато.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР