Трети ден една от централните теми в българските медии е

...
Трети ден една от централните теми в българските медии е
Коментари Харесай

Кадри от охранителни камери компрометират версията за нападението над репортер


Трети ден една от централните тематики в българските медии е похищението над репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов в склад за хранителни артикули във Велико Търново в сряда вечерта, написа " Медиапул ".

Първа за случая заяви Нова телевизия в централната си емисия в сряда, представяйки го като  " нахлуване над публицист ". Уточнено бе и, че пострадалият е освидетелстван и признат в болница  " с пострадвания по ръцете и с комоцио ". Новината незабавно бе публикувана от останалите медии, доста от които отразиха случая като " побой ".

Няколко часа по-късно Районната прокуратура във Велико Търново упрекна двама души в причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди на Върбанов и ги задържа за 72 часа, до момента в който съдът прегледа настояването за непрекъснатия им арест.

Кадри от охранителните камери във въпросния склад, с които Mediapool разполага, обаче демонстрират по-различна позиция. На тях се вижда по какъв начин двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го добутват на открито и я затварят след него.

Камера, ситуирана от външната страна на вратата, демонстрира по какъв начин Върбанов самичък пада на земята, след което оператор от екипа му стартира да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и приказва пред камерата на сътрудника си. Впоследствие той ляга по тил, а операторът му звъни по телефона.

Накрая на мястото идват двама служители на реда. В този миг Върбанов продължава да лежи по тил, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му оказват помощ да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крайник, журналистът отива до близка скамейка и сяда, давайки тип, че физическото му положение не е положително.

Първа за случая заяви Нова телевизия в централната си емисия в сряда, представяйки го като  " нахлуване над публицист ". Уточнено бе и, че пострадалият е освидетелстван и признат в болница  " с пострадвания по ръцете и с комоцио ". Новината незабавно бе публикувана от останалите медии, доста от които отразиха случая като " побой ".

Двамата мъже, избутали Върбанов от склада, незабавно са открити и заведени в локалната полиция, където са им снети пояснения и са освободени. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане, чийто ход претърпя бързо развиване след включването на премиера по тематиката от общото заседание на Организация на обединените нации.

" Разговарях с (Христо) Терзийски – шефа на полицията... Дал съм им час и половина период да ми рапортуват задържани, арестувани, надлежно – пазачи ли са, какви са, надлежно побойниците и с цялата суровост на закона да бъдат осъдени. Така че, уповавам се и прокурорите по-късно бързо да издигнат обвиняване. Разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е неприемливо, знаете, аз единствено за кимване или за намек депутати махам от парламентарната група. Към публицист такова нещо не може да се толерира. Не единствено да се толерира – просто би трябвало да сме извънредно непримирими, нетърпими към такива действия – да се знае, че като пипнеш публицист, това следва ", бяха думите на Борисов пред публицисти в българските медии в Ню Йорк.

Впоследствие двамата към този момент открити причинители на " нападението " са призовани в Районната прокуратура във Велико Търново, където са им повдигнати обвинявания и са арестувани за 72 часа. Въпреки че Върбанов няма съвсем никакви пострадвания и даже самият той не приказва за нахлуване или побой.

" Един притежател на склад с двама чиновници безусловно ме изхвърлиха от мястото, където правех изявление с тях. Това е, тъй като там се съхраняват над 15 тона артикули с изминал период на валидност ", изясни в началото репортерът пред Нова телевизия от болничното си легло в незабавното поделение в сряда вечерта.

Малко по-късно той бе записан от сътрудниците си пред локалната полиция, откакто бе подал сигнал за случая: " Операторите съвсем от самото начало бяха извън, тъй като той (управителят) ме заключи в склада. Аз пробвах с мобилния си телефон да фотографирам и съумях да фотографирам всичко, което се случи вътре. Държаха се извънредно жестоко, надменно, блъскаха ме от самото начало, дърпаха ме и най-после ме хванаха и ме изхвърлиха на открито, където получих тези пострадвания. "

Потърсен от Mediapool, с цел да разяснява фрагментите от охранителните камери в склада, Върбанов съобщи в четвъртък, че в никакъв случай не е твърдял, че е бил обичай – нито пред сътрудниците си, нито пред проверяващите. Показанията му са били, че е бил изблъскан отвън склада и хвърлен на бетонова площадка. Хвърляне в дословния смисъл на думата обаче във видеото не се вижда.

На въпрос какво е открил правосъдният доктор в здравното удостоверение по случая, репортерът на " Господари на ефира " изясни, че става въпрос за  " пострадвания по ръцете и краката и имам една синина на главата ". Той обаче отхвърли да е бил удрян от обвинените.

" За страдание някои от заглавията, които аз четох, са по-друго показани нещата... Не искам повече да се повтаря, че съм пребит ", добави пред Mediapool Върбанов уточнявайки, че не престават да му звънят близки и познати, подведени от информациите, че е станал жертва на побой.

Впечатление прави, че прокуратурата реагира извънредно строго по случай, в който има данни единствено за лека телесна щета. Още повече, че в нито една от последвалите телевизионни изяви на Върбанов, той не сподели някакви забележими следи от принуждение. Въпреки това прокуратурата задържа двамата обвинени за оптималния период от 72 часа, след които се чака да изиска от съда да им дефинира и най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Случайно или не, самостоятелното от изпълнителната власт държавно обвиняване показва цялото това старание след " разпореждането " на Борисов  " побойниците с цялата суровост на закона да бъдат осъдени ".

Следващите фрагменти демонстрират хронологичното развиване на случая от момента, в който Димитър Върбанов към този момент е влезнал в склада с желание да снима държаните вътре негодни храни до изкарването му на открито, където първо го записва операторът му, а по-късно репотерът ляга, изчаквайки полицията.

 

 









































 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР