Третата световна война ще започне тук, казва Мохамед - агент

...
Третата световна война ще започне тук, казва Мохамед - агент
Коментари Харесай

Вижте коя е държавата с най-ценната военна територия на света

" Третата международна война ще стартира тук ", споделя Мохамед - сътрудник от националното разузнаване на Джибути, който упорства същинското му име да не бъде споменавано. Стратегически ситуирана на входа на Червено море, през което минава огромен дял от комерсиалните и енергийни потоци сред Европа и Азия, Джибути приютява повече военни бази от всяка друга страна, написа " Политико ". Само Франция разполага с четири бази. Периметърът е необятен, само че една от постройките припомня на остарял форт на Чуждестранния легион, с порутените си стени и живописни наблюдателни кули.

Тя внезапно контрастира на мрачната и застрашителна китайска военна база или на независимия град в пустинята, който е американската база Кемп Лемоние.



Според Мохамед една от другите френски бази, намираща се на нос Херон, в този момент се употребява по-скоро като туристически курорт за спокоен отдих, плуване и барбекю, в сравнение с боен лагер.

Въпреки това обаче французите в никакъв случай няма да се откажат от нея, счита той. А в случай че го сторят, неотложно ще я вземе някоя от най-заможните семейства.

С появяването на нови сили и относителното намаляване на хегемонията, която Западът има над протичащото се в света, човечеството навлиза в нов стадий на развиването си, в който технологиите ще се съчетават с хаоса на интернационалната сцена. Това ще провокира обстановка, в която никой обособен състезател или група не биха могли да се наложат над останалите - свят с доста политически и военни полюси.

В този сюжет войните на бъдещето може да нямат образа на въоръжени спорове, а да одобряват радикално друга форма - от опити за надзор на инфраструктурата, през осведомителна война и конфликти на другите пропагандни послания, до конкуренция в региона на технологиите, изкуствения разсъдък, роботиката.

Така новите войни към този момент ще са в киберпространството, изкуствения разсъдък и роботиката, кибервойни, търговски и стопански войни.

Ако светът върви към сериозен спор или война, би трябвало да знаем каква форма ще придобие тя и къде вероятно би могла да стартира. И има ли по-добро място за това от Джибути?



Докато Франция - първата международна мощ, поддържала военно наличие в страната - последователно изоставя базите си поради бюджетни ограничавания, други навлизат там. Съединени американски щати неотдавна отвориха втора база край летището Шабелей. Тя не се загатва в обществения им лист със задгранични бази, откакто дроновете им започнаха да пречат на въздушния трафик в Кемп Лемоние.


Кемп Лемоние

В страната се намират единствените задгранични военни бази на Китай и Япония. Има и италианска база, а Саудитска Арабия строи своя. Джибути договаря с Турция за база, а съгласно Мохамед (впоследствие изказванията му са доказани от втори самостоятелен източник) и Русия е правила запитвания за своя база.

За Индия се твърди, че също обмисля дали да не откупи терен в най-ценената военна територия в света.

Ако го стори, всяка съществена световна мощ ще е стъпила в Джибути и страната ще прилича смален модел на държавните спорове през XXI век.

По време на престоя в града можете да видите френски и японски бойци да се конкурират за вниманието на локалните проститутки в нощните клубове в центъра, а китайците и американците употребяват всяка опция, с цел да се пробват взаимно да снимат оборудването и логистиката си.

Полковник Богоре - главнокомандващ на бреговата защита на Джибути - споделя показателна преживелица: откакто китайски моряци са снимали нелегално американски унищожител, от американската база са поискали от него да се намеси и да вкара ред.

Какво обаче се случва, в случай че избухне война сред страни със прилежащи военни бази в Джибути?

Отговорът не е изцяло явен и значително зависи от естеството на спора. Ако Индия в действителност сътвори своя военна база в Джибути, всеки предстоящ спор с Китай неотложно ще се популяризира и тук, тъй като Джибути е от решаващо значение за способността на Китай да обкръжи Индия. В обстановка на спор сред Съединени американски щати и Китай в Южнокитайско море техните бази в Джибути ще бъдат сложени в нараснала бойна подготвеност, само че може да останат изцяло без присъединяване в самия спор.

Друга опция е воюващи страни да изберат Джибути като терен за стеснен по мащаба си спор. Всеки териториален спор сред Китай и Япония е толкоз опасен, че двете страни може да предпочетат да показват силата си далеко, в Африка.

Скорошна преживелица наподобява удостоверява тази интерпретация: както разкрива недискретен материал в формалното издание на китайския основен прокурор, предходната година японски транспортен съд е изпратил водолази, които да се приближат и да шпионират китайски боен транспортен съд, до момента в който и двата съда са били на док в Джибути.

През последния век споровете са били проведени главно по ясно обрисувани граници и сфери на въздействие, само че в този момент глобализацията е събрала всички противници на едно място и Джибути е съвършеното олицетворение на този нов свят, където съществени сили са принудени да разделят една и съща територия.

Мохамед добавя, че може да очертае кръг към себе си с осем военни бази - толкоз е обкръжена Джибути. Повечето страни смятат това за необичайно. За жителите на страната обаче това сякаш е обикновено.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР