Третата седмица на октомври беше една от най-натоварените през последните

...
Третата седмица на октомври беше една от най-натоварените през последните
Коментари Харесай

ВСУ опитват да прекъснат сухопътния коридор към Крим: Какво всъщност се случва по фронтовете на СВО

Третата седмица на октомври беше една от най-натоварените през последните месеци. Руската войска продължи настъплението си западно от Авдеевка за цялостното й обграждане. На собствен ред украинските въоръжени сили размразиха Херсонския сектор от фронта и след деликатна подготовка прекосиха Днепър, създавайки няколко предмостия на левия бряг. Повече четете в материала на Цариград.

Авдеевският перваз

След първите триумфи, реализирани от 9 до 11 октомври, настъплението на нашите сили спря. Това се дължи на няколко аргументи:

артилерията на съперника отвън и вътре в бъдещия „ казан “ остава в действие;

украинското командване достави и разположи подкрепления;

Нашите елементи влязоха в непосредствен контакт с съперника, при което късото разстояние затрудни потреблението на такива унищожителни оръжия като авиобомби с тегло един и половина тона на универсални модули за обмисляне и поправяне (ФАБ-1500 с УМПК).

В допълнение, настъпващите групи - изключително северната, която беше много напреднала - се оказаха атакувани от три страни.

Всъщност през цялото това време покрай Авдеевка се водеше огромен и извънредно нечовечен контрабой. През последните дни обаче салдото се промени в наша изгода: на 19 октомври нашите елементи съумяха да избият вражеската пехота от подстъпите на терикона /хълмове от шлака, вкаменени с времето/, която е преобладаващата височина,

– сподели източник на Царград в опълчението.

Украинците надлежно съумяха да изтласкат нашите предни отряди от село Бердичи, където нашите щурмови елементи навлязоха още на 10 - 11 октомври. Случи се самобитна замяна, само че си коства да се означи, че контролът върху преобладаващата височина постоянно е по-изгоден от контрола върху обитаема зона. Всеки град, да не приказваме за село, може да бъде погубен, безусловно заличен от лицето на земята. Но да извършите това с планина или рид е невероятно.

Засега нашата пехота не може да стъпи на върха на терикона заради работата на украинската артилерия, само че е въпрос на време.

Южно от Авдиевка през последните дни щурмовите елементи съумяха да разширят контролната си зона покрай железопътната линия. Превзети са два опорни пункта на съперника в региона на индустриалната зона.

Министерството на защитата заяви и за унищожаването на надзорен център на 110-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили. Това не значи заличаване на щаба на бригадата: контролният пункт може да бъде на равнище батальон, рота или даже на равнище взвод. Но при всички случаи е триумф.

Ремарка за загубите и маневрите

Украинското командване трансферира Първа танкова бригада в Авдеевка. Неговите " леопарди " към този момент са били виждани в борба. Развърнати са и 45-ти и 63-ти обособени стрелкови батальони.

В развой на предислоциране са елементи от 21-ва (от Кременная) и 47-ма (от Запорожския сектор) механизирани бригади, които също са въоръжени с Леопарди и техните шведски аналози.

Струпването на две механизирани и една танкова бригада на този сектор на бойното поле демонстрира желание за контраофанзива. Да се надяваме, че нашето командване ще успее да прихване ВСУ сили в това придвижване и да им нанесе оптимални загуби,

- споделя източникът ни.

Пространство или хора. Кое е по-ценното?

Между другото, тук има един миг, който обществото в действителност не схваща. Факт е, че по време на война пространството единствено по себе си не е скъпо. Войските са тези, които са скъпи, само че пространството единствено дефинира дали тези войски могат да осъществят капацитета си и в случай че да, доколко.

Затова доста постоянно най-хубавото, което щабът може да направи, е да подреди оттегляне, с цел да понижи загубите на своите войски, да нанесе вреди на врага и по-късно да се прегрупира и да продължи още веднъж напред.

Блогърите и публицистите постоянно не вземат поради тази точка, което става причина за пораженческо циврене: „ Пятихатки бяха предадени, те отстъпиха от Работино, Урожайное беше изоставено... “ Всъщност вярно осъществените тактически отстъпления са доста по-добри от твърдите позиционни отбрани, което на процедура води до неуместно седене под снарядите на врага и загуба на войски дружно с позициите.

Ето за какво „ режещите придвижвания “, когато войските се движат напред-назад, не са симптом на плашливост или изменничество, а признак, че военният механизъм работи.

И апропо, вражеските гласове настояват, че на север нашата настъпваща група сякаш е изгубила до 60 бронирани машини. Няма да показваме взаимност с врага, единствено ще отбележим, че даже съгласно предоставените от тях схеми и сателитни фотоси, по-голямата част от „ обектите “ се намират на териториите, окупирани от нашите войски по време на тази атака. Това значи, че забележителна част от техниката ще бъде изтеглена от бойното поле, ремонтирана и върната на фронта. Но това, което украинските въоръжени сили изгубиха на същите тези територии, е окончателно изгубено.

По-важен от Бахмут

Продължаващата борба за Авдиевка е доста по-важна от борбата за Бахмут. Тогава „ месомелачката “ се завъртя, не на последно място тъй като основателят на ЧВК „ Вагнер “ Евгений Пригожин съумя да извърши блестяща психическа интервенция против Владимир Зеленски, а украинската агитация в нелепостта си сътвори на „ Бахмут облика на “фортеция “, т.е. цитадела, която все стои и устоява под ударите на „ ордата ”.

В оперативно отношение Бахмут беше и си остава задънена улица, зад която се издига 50-километровата опорна стена на Славянско-Краматорската агломерация. Следователно пътищата от този град не водят на никое място, с изключение на може би до идната сходна борба.

Битката при Авдиевка има доста по-голямо значение в подтекста на цялата война. Първият министър на държавната сигурност на ДНР, полковникът от запаса на ФСБ Андрей Пинчук, обърна внимание на този миг в диалог с „ Царград “:

Целеполагането е радикално друго. Задачата за завладяване на Авдиевка епряко отражение на една от основните цели на Специалната военна интервенция, която беше провъзгласена от президента Путин. Говорим, несъмнено, за прекъсване на обстрела на Донбас и за обезпечаване на сигурността на хората. Ясно е, че постоянно ще има някакви удари, до момента в който съществува настояща Украйна, постоянно ще има обстрелна зона и постоянно ще има жертви.

Десантът на Днепър

В Херсонска област съперникът продължава да основава предмостия на левия бряг. Сутринта на 19 октомври щурмови отряди на Силите за специфични интервенции „ Юг “, с поддръжката на две диверсионно-разузнавателни групи от 35-та бригада на морската пехота на Украйна, минаха на източния /руския/ бряг и нападнаха село Кринки.

Противникът съумя да влезе в него и напредна към пътя. След това врагът беше подложен на мощни удари от артилерията и хеликоптерите. Последвалите контраатаки на нашата пехота отблъснаха съперника в покрайнините на селото,

- споделя източникът ни.

В региона на основния плацдарм, ситуиран в региона на железопътния мост, врагът оборудва пет опорни точки. 501-ви обособен батальон от 36-та бригада се реалокира от западния бряг на остров Альошкински. През целия ден се водеше борба за село Песчановка, което надвисва над северния фланг на основния украински плацдарм.

Това село е значимо, тъй като през него минава пътят от Алешки до Казашките лагери и по-нататък до Кринки. Овладяването на който и да е от тях прекъсва снабдителната линия на нашите елементи, ситуирани на брега на Днепър, и надлежно доста усложнява тяхното обезпечаване.

Армията ни дава отговор с масирани артилерийски удари. Части на ВСУ на западния бряг, които се готвеха да преминат реката, бяха изумени от оперативно-тактически ракети „ Искандер “. „ Народните “ /т.е. самоделни/ дронове - камикадзе " Вампир " не престават да преследват украинските катери по реката.

Огневото предимство на съветската войска към този момент е изиграло своята роля. По-специално, напредналите групи на украинските въоръжени сили съумяха да ги изтласкат от село Пойма, което беше мястото на най-дълбокото навлизане на врага.

Като цяло предните елементи на врага в този момент са притиснати в заливната низина на реката, където ще имат доста по-малко укрития от нашата артилерия. Украинските елементи търпят големи загуби, означават се редица случаи на отвод да се изтеглят ранените от нашия крайбрежия и даже от островите в Днепър от страна на ВСУ.

В последна сметка какво остава

Авдеевка . Засега може да се каже, че борбата за обграждане на Авдиевка набира скорост. Нашите елементи още веднъж съумяха да напреднат малко, в този момент чакаме противников контраатаки. В същото време към този момент е ясно, че тази борба стартира да източва запасите на украинските въоръжени сили от другите посоки. По-специално, частите на 21-ва бригада бяха изтеглени от позициите край Кременная, а 47-ма беше изтеглена от Запорожския сектор на фронта.

Запорожие и ЛНР . Вражеската интензивност е спряна, а в бранша Сватово-Кременни съветската войска продължава пълзящото си нахлуване, изтръгвайки една цитадела след друга. През последните дни нашите елементи се приближиха до Лиман Първи и пробиват позициите на съперника покрай Макеевка, в региона на Синковка се водят непрекъснати боеве.

Херсон . Най-тревожна е обстановката на юг. И макар че е мъчно да се повярва в оперативно-стратегическите резултати от огромно прекосяване на Днепър, на първо място тъй като с повишаването на мащаба на интервенцията казусът за снабдяването на атакуващата група ще нараства експоненциално от украинска страна, в средносрочен проект това нахлуване може да докара до загуби от наша страна.

Да се изложи Крим под удар

В най-общи линии можем да кажем, че съветската войска и украинските въоръжени сили направиха замяна: ние се опитваме да отрежем Авдеевския перваз, те се пробват да застрашат сухопътния кулоар към Крим и тила на героичната 58-а войска.

Нюансът е, че зад тила на настъпващата формация на ВСУ има огромна река, до момента в който зад нас имаме необятна мрежа от пътища. Освен това Русия сама се доставя с оръжия и значително муниции, до момента в който украинският режим живее и се бори за сметка на това, което му изпращат съдружниците. Така че в стратегически проект обстановката все по-уверено клони в наша изгода.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР