Третата най-голяма банкова група в Гърция - Eurobank, която е

...
Третата най-голяма банкова група в Гърция - Eurobank, която е
Коментари Харесай

Собственикът на Пощенска банка се разделя с лоши кредити за €7 милиарда

Третата най-голяма банкова група в Гърция - Eurobank, която е притежател на " Пощенска банка " у нас и следва да придобие активите на " Банка Пиреос " на българския пазар, разгласи договорка за придобиването на компанията за недвижими парцели Grivalia Properties и огромен проект за понижаване на портфейла си необслужвани заеми.

От финансовата институция показват, че договорката има за цел да " укрепи " капитала й с към 1 милиард евро или над 1,13 милиарда $. Споразумението планува да бъде осъществено посредством замяна на акции, като от информацията излиза наяве, че банката предлага 15 новоиздадени скъпи бумаги против една на Grivalia Properties. По този метод след трансакцията компанията ще доближи пазарна капитализация от 780 милиона евро.

Със договорката основаният в Торонто фонд Fairfax Financial Holdings, който има 18,23% от Eurobank и 51,43% от Grivalia, ще стане най-големият акционер в обединената група с дял от 32,93% от скъпите бумаги.

От финансовата институция оповестяват още, че възнамеряват да понижат портфейла си от необслужвани заеми до 15% до края на 2019 година и до под 10 на 100 до 2021 година. Към края на септември т.г. банката има €17,7 милиарда " неприятни " заеми.

Според формалното известие Eurobank ще се " освободи " от пакет от " неприятни " заеми на стойност от почти 7 милиарда евро, като ги отдели в особено основано за това сдружение. След това от финансовата институция показват, че този портфейл може да бъде препоръчан на акционерите или да бъде продаден на трети страни.

" Предложението за обединение с Gravilia е значима договорка за Eurobank. Тя ще бъде опция банката да доближи по-висока финансова адекватност и да форсира процеса по понижаване на необслужваните заеми посредством огромна секюритизация (бел.ред. - развой са обособяване на портфейл неликвидни финансови и материални активи, които се оферират за закупуване, а на тяхно място се издават ликвидни скъпи книги) на стойност от почти 7 милиарда евро ", разяснява основният изпълнителен шеф на финансовата институция Фокион Каравиас.

" В резултат на това банката ще се върне към стабилно ниво на рентабилността, като целевата възвръщаемост от активи ще надвиши 10% през 2020 година ", добавя той.

Fairfax усили каузи си в Eurobank през 2015 година като фондът участваше в рекапитализацията на гръцката финансова институция. Тогава компанията закупи 17 на 100 от скъпите бумаги на банката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР